Els possibles acords del govern espanyol amb un dels partits polítics amb representació legítima i democràtica al Congrés dels Diputats, EH Bildu, ha empipat tant als partits com als diaris que conformen el conglomerat de la dreta espanyola i més enllà que avui hi ha portades que no dubte a desenterrar la destral de guerra i recordar en portada que el partit mencionat és l’hereu ideològic d’una banda terrorista. Més enllà que això sigui cert o no, perquè l’herència d’EH Bildu és tant o més interpretable que la de molts altres partits que avui formen part del Congrés dels Diputats -i només cal recordar qui va fundar el que avui és l’actual Partit Popular, aquells jerarques del règim franquista que un bon dia es van llevar com a demòcrates de tota la vida i van esborrar tot el seu passat gràcies a una llei d’amnistia més perversa del que va semblar en aquell moment- per alguns només hi ha una veritat inqüestionable, Bildu és ETA, perquè ho dic jo.

Hi ha qui no està disposat a donar el conflicte per acabat i no accepten que EH Bildu estigui a les institucions i, molt menys, que tingui capacitat decisòria, i per això ‘ABC’ i ‘La Razón’ juguen el comodí que sempre els funciona, el de les víctimes d’ETA. És ben cert que la banda terrorista ETA va assassinar a tort i a dret i no és fàcil oblidar-ho, però l’ús i abús de les víctimes amb un objectiu polític no sembla una arma gaire digna en un estat que es diu de dret i que hauria de ser capaç de distingir entre el just càstig als assassins i la legitimitat política d’una formació com EH Bildu.

larazon.750

Així, ‘La Razón’ es pregunta “I si un diputat de Bildu va prémer el gallet?”, afegint que ‘Les víctimes creuen que el govern espanyol legitima els terroristes malgrat els centenars de casos sense resoldre’. La foto és de la filla d’un militar assassinat. Els detalls dels colors de la ‘rojigualda’ no passen desapercebuts.

abc

Amb el mateix to encapçala l’’ABC’ la seva primera plana: ‘Els presos d’ETA apropats per Sánchez sumen quasi 90 assassinats’ i amb no una foto de víctimes, sinó tres, i de dues d’etarres com a responsables dels assassinats.

elmundo

Al seu torn, ‘El Mundo’ s’apropa al mateix tema en el segon d’un doble títol principal d’una portada caòtica on és complicat distingir la jerarquia informativa. Entre el maremàgnum tipogràfic destaquem aquest titular: ‘Podemos: “Cal treure l’estigma a Bildu i haurà 10 anys de governs d’esquerra”.

elpais

Per la seva banda, ‘El País’ porta com a títol principal que ‘La meitat dels espanyols ha perdut ingressos pel virus’, però la qüestió que ens ocupa es tracta en una entrevista al ministre de Transports, José Luis Ábalos, amb el textual “Bildu ha tingut més sentit de la responsabilitat que el PP en els Pressupostos”.

elperiodico

ara

elpuntavui

lavanguardia.750

Pel que fa als titulars principals dels diaris editats de Catalunya, el fet que EH Bildu participi de ple dret a la política espanyola no sembla fer ni fred ni calor: ‘L’endemà de la vacuna’ a ‘El Periódico’; ‘Ciberatacs a l’alça’ a ‘El Punt Avui’ i Horaris més racionals’ a l’‘Ara’. Només ‘La Vanguardia' s’hi refereix a partir d’una entrevista al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “L’Estat va vèncer a ETA i ara aplica la llei penitenciària”. Amb tot, el titular principal d’aquest diari és ‘Els experts discrepen sobre l'obligatorietat de la vacuna de la Covid’.