L’atzar és com és. No hi ha cap norma que asseguri, més enllà del gruix de venda, que un lloc determinat pugui ser més premiat en un sorteig de loteria que un altre. Però quan sembla que a Catalunya el Gordo ha deixat més calés que altres anys o que en altres llocs, la suspicàcia es dispara i de seguida hi ha qui deixa obertes segones o terceres interpretacions per a una pluja de milions que, sobre el paper, almenys serà més real que la que han promès diverses cops els governs espanyols.

Per això, el repartiment de premis –que d’altra banda, sempre és més petit del que s'ha anunciat perquè sempre es fan els comptes sobre la loteria consignada, amb un biaix que pot arribar a ser considerable– és vist per la majoria de diaris –també els catalans– com una informació en la qual cal recalcar que Catalunya ha estat especialment premiada. I això, des de Madrid sempre es veu amb un deix de condescendència, com aquells nacionalistes hiperventilats que s’esgargamellen a cridar "sou espanyols i no us ho mereixeu".

larazon750

Però esclar, si hi ha notícies que semblen optar per convèncer els catalans de les bondats de l’espanyolitat –la pastanaga–, no en falten d’altres que reclamen mà dura contra l’independentisme –el pal–, i la portada de La Razón d’avui és un compendi perfecte de les dues idees. El diari de Francisco Marhuenda juga molt bé amb el missatge: "El 'sorteig que ens uneix' premia Catalunya" i... "La majoria dona suport a un missatge del Rei dur amb el separatisme". Vaja, que no us queixeu que una Catalunya independent no tindria la sort que tenim ara...

elpais

El País deixa clar que "Un Gordo matiner rega de milions Tarragona" i, de manera molt subreptícia, cola als baixos de la portada un titular que no té res a veure, o sí: "El nacionalisme hindú de Modi topa amb una forta reacció".

abc

Al seu torn, l’ABC també juga la carta de la loteria, "El Gordo que va fer matinar Espanya", tot afegint que "Catalunya, premiada amb 450 dels 2.240 milions de la Loteria de l’Estat, molt repartida per tot el país". Dona per fer una anàlisi de tot plegat, perquè el títol recorda molt a un de les frases més repetides de Vox, "L’Espanya que matina", però també pel curiós ús del concepte Loteria de l’Estat, poc habitual.

elmundo.200

Pel que fa a ‘El Mundo’, recorda que "El PSOE espera que l’Advocacia faciliti avui la investidura".

elpuntavui

ara

elperiodico

lavanguardia.750

Finalment, els diaris editats a Catalunya també juguen amb la sort de la loteria: "Milionada amb seu a Catalunya" a El Punt Avui; "Pluja de milions" a l’Ara; "La sort abraça Catalunya amb 453 milions" a El Periódico i "El Gordo somriu a Reus i deixa un total de 450 milions a Catalunya" a La Vanguardia.