Que dos diaris editats a Madrid portin en portada la paraula plurinacional és un esdeveniment de dimensions pràcticament còsmiques. I encara que l’ús d’aquest concepte, associat a l’Estat espanyol, no es vengui com a res positiu, ans al contrari, no hi treu importància.

No esperàvem que dos diaris que defensen l’autodenominat constitucionalisme —entès com a  manera d’assegurar el control  perpetu d’una nació espanyola de matriu castellana— s’obrin d’un dia per l’altre a una altra forma d’entendre Espanya com a gresol de cultures i societats en peu d’igualtat i, en bona lògica, el concepte es ven com alguna cosa negativa, però almenys, apareix. Que parlin de tu, encara que sigui malament, com deia el poeta després de fer un curs de màrqueting per correspondència.

elmundo

El cas és que ahir Pablo Iglesias va fer ús d’aquest concepte i tant El Mundo com La Razón ho aprofiten per fer els principals titulars de portada. El Mundo ho explica així: Iglesias garanteix a ERC que Sánchez serà ‘plurinacional’. Al subtítol insisteix que El líder de Podemos defensa la ‘mesa de negociació’ que exigeixen els independentistes a canvi de facilitar el govern. La idea és clara, almenys per als lectors habituals d’aquell mitjà, que sense dir-ho insisteix en la matraca que el govern espanyol es plega, ara com sempre, als desitjos dels nacionalistes perifèrics.

larazon

La mateixa idea reverbera en la portada de La Razón: Iglesias ofereix a ERC una Espanya plurinacional si governa Sánchez. El subtítol que ho complementa diu que el líder de Podemos Garanteix als independentistes que la coalició obrirà el diàleg amb Catalunya i avala una mesa de partits. Que sí, que la idea és la mateixa, cessions i més cessions als independentistes.

abc

L'ABC, en canvi, prefereix fer tasques de sapa i assegurar a tota plana que Puigdemont jubila Torra per imposar d’hereva Borràs, donant per fet que si Torra ha assegurat un cop més que no es presentarà com a candidat a les eleccions és per imposició d’allò que en diuen l'expresident fugat i que la candidata serà l’exconsellera de Cultura. Ep, també indica que Puigdemont manté un canal de comunicació amb la Moncloa, un detall que no és menor.

elpais

Finalment, El País opta avui per un nou episodi del fulletó de l’espionatge rus a Catalunya tot assegurant que La intel·ligència occidental seguia els passos de l’espia rus detectat a Catalunya. Intel·ligència vol dir espionatge, per si no ho han vist.

ara

lavanguardia

elpuntavui

elperiodico cat.750

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, aquests són els principals titulars: Un 68% d’espanyols avalen la via del diàleg amb Catalunya a l’Ara; La Moncloa veu viable la mesa de diàleg d’ERC a La Vanguardia; La meitat dels espanyols acceptarien el resultat d’un referèndum pactat a El Punt Avui i Alerta de l’OCDE per la incertesa política a El Periódico.