El pacte del trifachito -en afortunada definició del primer secretari del PSC, Miquel Iceta- acordat a Andalusia ha estat tota una prova del cotó fluix per alguns diaris editats a Madrid, que a la primera passada queda més ennegrit que un Baltasar de pega. Amb tot, l’operació blanqueig continua i els mitjans s’esforcen a fer veure que aquí no ha passat res i que si a Europa els critiquen... en fi, què sabran els bàrbars del nord!

Fixem-nos en primer lloc en La Razón, que obre a tota pàgina amb una entrevista a Begoña Villacís, candidata a l’alcaldia de Madrid per Ciutadans i que aquests dies ha estat més notícia pel seu romanç amb el cantant Carlos Baute fa gairebé vint anys que per la seva acció política. El titular és tota una declaració d’intencions: Es possible un pacto a la andaluza en el Ayuntamiento de Madrid. Clar, com Ciutadans segueix en la seva ficció que amb Vox, si te he visto no me acuerdo, no tenen el més mínim problema a insistir que la jugada la repetiran allà on sigui i seguiran fent no-pactes amb l’extrema dreta. De fet, el no-pactisme de Ciutadans cada cop s’assembla més al no-nacionalisme de la formació d’Albert Rivera.

la razon

Seguint encara a can Marhuenda, un sondeig explica al lector que España gira a la derecha i ep, les causes d’aquest gir són, entre d’altres, “la immigració il·legal i l’independentisme”.

abc

Canviem de cotó fluix, que el primer ja està prou gastat. ABC mostra perfil amb una entrevista al president virtual d’Andalusia, Juanma Moreno. El titular principal és Se acabaron los años de impunidad del PSOE en Andalucía, però val la pena parar atenció al subtítol: O nos entendemos en el centro derecha o gobierna la izquierda. Si amics, el concepte centredreta aplicat al trifachito. Merkel i Macron deuen estar encantats.

el mundo

Se salven del cotó fluix, per avui, El Mundo i El País. El primer dedica avui el seu espai principal a l’acte del president del Govern espanyol a Barcelona amb el titular Sánchez reta a PP, Cs y Vox a ‘esperar sentados’ hasta 2020 i fa esment d’una altra aportació lingüística d’ahir dissabte, els Voxonaros, epítet que Sánchez va inventar-se per definir en una sola paraula a Casado y Rivera.

el paisPel que fa a El País, més enllà d’una entrevista a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero titulada Estos presupuestos son el major antídoto contra la extrema derecha, l’interès cal posar-lo en la segona notícia de la portada: El exilio iraní pagó el 80% de la campaña europea de Vox en 2014, afegint que El partido recibió 800.000 euros en donativos a través de Vidal-Quadras. Un fil que caldrà estirar.