Reben el suport de Marine Le Pen i les felicitacions de destacats membres del Ku Klux Klan però si molt convé, Vox és un partit capacitat per bastir un tripartit posicionat políticament a la “centredreta”. Així ho defensa en la seva edició d’aquest dimecres el diari El Mundo, que dona pas a una enquesta electoral amb un titular que no pot ser més explícit: “La irrupción de Vox da una amplia mayoría al centroderecha”.

L’enquesta, de fet, atorga al victòria al PSOE, amb 92/96 escons, però la suma dels tres partits de... “centredreta”, és a dir, PP, 70/74; Cs, 66/70; i Vox 43/45 permetria assegurar una majoria absoluta que oscil·laria entre els 179 i els 189 diputats, molt per sobre dels 176 escons que marquen la majoria, mentre que el bloc que va aprovar la moció de censura que va apartar del poder Mariano Rajoy arran de la corrupció del PP explicitada a la sentència del cas Gürtel sumaria uns insuficients 167 escons.

El principal aspecte de l’enquesta és, òbviament, l’ascens desfermat del partit ultra Vox, que podria arribar a 45 escons i, atenció, tot i el daltabaix que patiria el PP, això no afectaria la suma total. Els populars, tot i quedar afeblits, serien el primer partit d’aquest bloc de, ehem, “centredreta”, que hauria de comptar amb Vox com a cooperador necessari per poder donar forma a aquest tripartit i reeditar l'experiència andalusa.

MUNDO 2 GEN

Precisament, la necessitat sí o sí, de que els ultres de Vox donin suport a aquesta alternativa de govern fa que El Mundo s’atreveixi només a definir-los com a “dreta radical”, un concepte que pot dir una mica el que vulgui la imaginació del lector, però el que és més important encara és que aquest diari valida la coalició d’aquests tres partits, és a dir, que rebutja cap política de ‘cordó sanitari’ per aïllar l’ultradreta com s’ha fet en altres països d’Europa, com França, on el “centredreta” -el de veritat-, i l’esquerra han sumat esforços molts cops per aïllar els Le Pen.  

Per si hi havia algun dubte, l’editorial de El Mundo ho explica amb tota claredat: “El centroderecha se hace fuerte con el empuje de Vox”. Si algú creia en la possibilitat d’aturar l’extrema dreta amb cordons sanitaris o governs de concentració, ja es pot anar traient la bena dels ulls.

Teva-meva amb 'La Razón'

A més, per si quedava algun dubte que aquest 2019 la premsa muy y mucho espanyola pressionarà dia sí dia també per a que Pedro Sánchez convoqui eleccions, La Razón apunta el camí a seguir: “Más del 70% pide que se convoquen elecciones”, en un teva-meva amb El Mundo, on uns centren i els altres rematen.

la razon

Finalment l’ABC també posa el seu granet de sorra en l’operació de desnonar Pedro Sánchez amb una portada sobre els viatges del president del govern espanyol en avió oficial, un cop la Moncloa va valorar en 282 euros un desplaçament en Falcon a Castelló.

ABC 2 GEN

I això que només estem a 2 de gener. Queda un any molt llarg per davant. I molt centrat.