El cop de la justícia alemanya a l'espanyola després de qüestionar la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de processar per rebel·lió Carles Puigdemont —i consegüentment també els consellers— ha anat acompanyat del victimisme dels diaris de Madrid. La premsa espanyola, després de celebrar l'extradició del president —que ells mateixos van donar per feta— avui lamenta que Alemanya hagi donat via lliure al que qualifiquen de "colpisme", mentre mostren una gran incomprensió respecte al que ha passat amb els "interessos espanyols davant els tribunals estrangers" perquè, mentre Llarena i Lamela van "guanyant el pols als separatistes", l'opinió pública internacional va en una línia molt diferent.

Segons la premsa de la capital espanyola, això marcarà un abans i un després i pot arribar a deixar gairebé sense efectes l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la qual cosa no només podria comportar que s'investís Puigdemont, sinó també que els de Mariano Rajoy perdessin gran part del control a Catalunya. La culpa és del tribunal alemany, no pas dels diferents passos que ha anat fent el govern del PP, i és per això que destaquen que la llibertat del president és un "fracàs" d'Europa que està pagant Espanya.

El pitjor de tot plegat per als grans diaris espanyols és que això comporta un revés per a l'Estat, un cop de porta a la seva doctrina que no s'esperaven i que pot acabar desacreditant les decisions judicials d'Espanya. Precisament per això, molts demanen desesperadament la presó per evitar que Puigdemont torni a ser president de la Generalitat.

I encara més després que dimecres celebressin l'admissió a tràmit de la petició d'extradir Puigdemont per part de la fiscalia alemanya, un gest que els donava a entendre que el president no trigaria gaire a ser deportat a Espanya. Mentrestant, aprofiten l'ocasió per criticar la "inacció" de l'executiu del PP per no haver donat una lliçó a la Unió Europea i marcar un precedent internacional en l'àmbit dels tribunals que acabi afavorint les aspiracions independentistes d'altres territoris europeus.

Aire al colpisme

El diari ABC, que obre portada amb el titular "La justícia europea dona aire al colpisme", es mostra disgustat a l'editorial, titulat "La justícia alemanya es queda molt curta", ja que considera que aquesta decisió "és un seriós contratemps principalment polític que, si desemboca en la investidura de Puigdemont, pot comportar la inutilització de l'article 155".

I no només això. El mateix diari critica la decisió alemanya quan pensa que el president no ha comès un delicte de traïció —l'equivalent al delicte de rebel·lió al país germànic— perquè no hi va haver violència. Això suposa un "revés" per a l'estat espanyol perquè, en l'àmbit polític, "sense processament per rebel·lió, no hi ha suspensió cautelar de funcions públiques i només la presó provisional podria evitar la investidura de l'expresident català".

Ara bé. Rebaixant una mica el to, l'ABC també demana al govern del PP que no es desentengui del que ha passat al tribunal de Schleswig-Holstein, "com si només fos una mera qüestió entre jutges", perquè, insisteix, "és un seriós contratemps polític".

Aquesta portada contrasta clarament amb la de fa només dos dies, que celebrava que la justícia alemanya marqués "el camí de tornada dels colpistes fugits".

La pobra Espanya

El Mundo agafa un aire encara més victimista i titula el seu editorial com "Un fracàs europeu que paga Espanya", on lamenten que Alemanya hagi qüestionat Llarena. És per això que carrega fort contra Europa quan considera que "el jutge alemany acaba de desprestigiar, a més d'humiliar, la tasca pacient i exhaustiva de les més altes magistratures espanyoles".

Aquest diari critica el jutge alemany, però sobretot la Unió Europea, per deixar la justícia espanyola en aquesta posició, ja que genera "un dany profund [...] per a les pròpies institucions comunitàries, assetjades per una onada euroescèptica que ara serà més difícil de contenir".

A parer seu, si finalment Puigdemont és extradit "només" per malversació, serà una "responsabilitat molt barata per a un colpista que va intentar seccionar la sobirania nacional". El que temen més, però, és el "previsible envalentiment amb què el separatisme celebrarà la llibertat provisional del seu cabdill". I això acabarà marcant un precedent perquè, segons diuen, "si aquesta és la confiança que els europeus hem de tenir en la solidaritat continental per repel·lir cops d'estat interns, llavors la UE és un projecte fallit".

El pitjor de tot arriba al final de l'escrit, quan es carrega contra Rajoy i els seus per respectar la justícia alemanya. Consideren que "no només no va abordar a temps el desafiament separatista, sinó que tampoc no s'ha preocupat per fer pedagogia de la seva veritable naturalesa per Europa", i adverteixen el govern espanyol que serà castigat per això.

Impunitat al cop

Avui l'editorial de La Razón torna a ser molt clara. Sota el títol "Error nefast per a Espanya i Europa", no es tallen ni un pèl a l'hora de deixar anar que "hem de lamentar que no s'hagi imposat el criteri del Ministeri Públic ni el de la petició cursada per la justícia espanyola, que, a parer nostre, va construir una acusació sòlida contra el cap de la rebel·lió".

De fet, el seu director, Francisco Marhuenda, ahir a la nit ja va deixar anar a Twitter que la llibertat de Puigdemont "és una veritable clatellada que enforteix l'independentisme". Ho pensa així perquè, des del seu punt de vista, "hi ha hagut un cop d'estat" i és per això que li agradaria saber "què diria aquest tribunal si afavoríssim la independència de Baviera o Hannover".

És per això que es posen el vestit de jutges i recorden a la justícia alemanya que, segons l'ordenació constitucional espanyola, "al nostre país s'ha de sancionar de quatre a vuit anys de presó i de deu a vint d'inhabilitació el principal responsable d'haver arraconat els principis democràtics fins a extrems desconeguts en aquest segle XXI en un racó d'Europa".

I és que, segons el seu punt de vista, el que no pot ser és que la decisió alemanya "fos rebuda amb gresca pels presumptes delinqüents i les seves terminals i mostra fins a quin punt la resolució ha fet un mal favor a la causa de la llibertat". En aquest sentit, fan veure que respecten les decisions judicials, això sí, "per equivocades que ens semblin", encara que insten "l'estat de dret" a "mantenir-se ferm en la persecució de les gravíssimes conductes del que ahir mateix la jutgessa Carmen Lamela va definir com una organització criminal en la seva ordre de processament per sedició i altres delictes de l'antiga cúpula policial i política dels Mossos".

De fet, a partir d'aquest argument —que consideren ferm i sòlid— treuen importància a la resolució alemanya perquè, segons diuen, "les seves resolucions no són dogma de fe ni suposen cap afectació".

A la portada subratllen que el tribunal alemany "complica el judici a Puigdemont" després que no l'acusés per rebel·lió i obvien, una altra vegada, que a Catalunya no hi ha hagut violència per part de l'independentisme i que aquest és un motiu de pes per a Alemanya per no processar el president.

Revés judicial

Sorprès, El País també destaca la llibertat del president i lamenta que la decisió d'Alemanya és un "revés judicial", com també que el delicte que hi veu la justícia germànica està "molt allunyat en la seva gravetat i tipificació d'aquells que consten a la causa instruïda contra Puigdemont i altres acusats pel Tribunal Suprem, que qualifica de rebel·lió el que va passar els dramàtics dies de setembre i octubre".

Aquest diari va un pas més enllà que la resta i destaca, també, la posada en llibertat i sense fiança a Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig perquè, a parer seu, això afegeix encara més llenya al foc a la situació. De moment, segons diuen, "la confiança de les autoritats judicials espanyoles en la rapidesa i eficàcia del mecanisme de l'euroordre no s'ha vist satisfeta".

I encara més: critiquen que aquesta actuació acabarà minvant la "confiança mútua" entre estats de la Unió Europea i això obligarà el govern de Rajoy a "assumir els costos i el desgast polític, nacional i internacional d'haver-ho fiat tot a l'actuació dels tribunals".

Això sí. Al final de l'escrit rebaixen el to i subratllen que "la justícia alemanya, com l'espanyola, ha actuat de manera completament independent i segons el seu millor criteri jurídic". Tanmateix, posen el punt i final recordant que Puigdemont "encara no ha estat absolt i que, per tant, "la causa que segueix el Tribunal Suprem contra ell continua plenament vigent i no ha estat invalidada".