Malgrat defensar, per activa i per passiva, que a l’Estat espanyol es respecta la separació de poders, el cas és que aquest principi es desmenteix dia rere dia i només cal parar atenció com les vicissituds polítiques afecten el judici contra la cúpula independentista i viceversa.

De fet, com que intentar negar l’evidència ja és sobrer, ara el que s’imposa és intentar un joc de mans que faci evident que la política i la justícia són vasos comunicants sense que ho sembli i per això a La Razón fan el següent titular de portada: ‘L’horitzó electoral enterboleix el calendari de la sentència del ‘procés’’. El que s’explica és que, després del fracàs de la investidura de la setmana passada, la sentència, prevista segons aquest diari per a la tercera setmana de setembre, coincidiria amb la dissolució de les Corts espanyoles -que tindria lloc el 23 de setembre si no prospera cap nova investidura-. Vaja, que un govern en funcions del PSOE seria qui afrontaria la repercussió de la sentència o, dient-ho d‘una altra manera, Pedro Sánchez acumula una altra culpabilitat enrevessada, la d’haver d’encarar la sentència per no haver estat escollit com a president. Potser en el fons el que s’amaga és el desig -irrealitzable- que d’aquí al setembre s’articuli una majoria parlamentària alternativa, perquè de ben segur que a La Razón s’estimarien que la sentència arribès amb un president de centredreta instal·lat a La Moncloa.

LR 29 juliol

A banda d’aquesta manera de patir per la possibilitat que la manca de govern en ferm “enterboleixi” la sentència o viceversa, el que més cou a la premsa editada a Madrid és l’acte que es va organitzar a la localitat guipuscoana d’Oñati per rebre l’etarra Javier Ugarte, un cop aquest ha sortit de presó després de complir condemna pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, al qual se suma el que va haver-hi dissabte a Hernani. Sense abandonar el diari dirigit per Francisco Marhuenda, veiem com a Pedro Sánchez li segueixen plovent crítiques: “Els socis del PSOE a Navarra ovacionen l’etarra que va segrestar Ortega Lara”.

EL MUNDO 29 juliol

EL PAIS 29 juliol

No és l’únic diari que treu aquest tema en portada, també ho fan El Mundo: “Festa a Oñate pel carceller d’Ortega Lara" i El País: “El govern espanyol portarà al fiscal els homenatges a dos etarres aquest cap de setmana”.

ABC 29 juliol

Per la seva banda, ABC descansa de fer portades polítiques i opta per "Les hores maleïdes", sobre la franja horària en que s’acumulen més accidents de trànsit.

portada periodico del julio del 2019 1564346985944

LV 29 juliol

ARA 29 juliol

elpunt avui.750

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, El Periódico afirma que “El cinquè homicidi en un mes inquieta BCN”; La Vanguardia apunta que “Els Mossos van detectar tretze números de telèfon secrets del 17-A"; l’Ara entrevista Jordi Sànchez: “No s’hi val a desqualificar l’opinió dels presos pensant que està condicionada per la presó’ i El Punt Avui obre amb ‘La reclamació de l’espoli franquista’.