Nou "desafiament a l'Estat". Com si s'haguessin oblidat completament del resultat de les eleccions del 21-D, i sense tenir en compte que l'independentisme va treure majoria absoluta en uns comicis que es pintaven com a demòcrates, els diaris de Madrid avui tornen a la càrrega jutjant —sense ser jutges— els passos que va fent el sobiranisme per mirar de complir amb el mandat de les urnes.

Un mandat que, a parer seu, no s'hauria de dur a terme perquè Jordi Turull tampoc no és el candidat que agrada al govern del PP, que ahir ja va advertir que mantindria l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola si no hi ha un executiu a Catalunya que sigui a la seva imatge i semblança o, com sostenen els de Mariano Rajoy, si no n'hi ha "conforme a dret".

La notícia que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena decidirà demà si envia una altra vegada a la presó Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i, en aquesta ocasió, també Marta Rovira va forçar a una convocatòria expressa del ple d'investidura, cosa que, per la premsa espanyola, torna a demostrar que els independentistes "mantenen la línia de confrontació amb l'Estat".

Delictes sentenciats

La Razón dona gairebé per fet que el jutge del Suprem enviarà a la presó els diputats independentistes citats per a demà i sosté, precisament per això, que podria ser que el magistrat "imposés mesures cautelars de presó" i, per tant, es podria arribar a inhabilitar Jordi Turull encara que ja sigui president.

Sota el títol "El procés del procés", aquest diari critica al seu editorial que Torrent decidís convocar un ple exprés per investir Turull perquè, com tornen a advertir, "Catalunya no pot tenir al capdavant de la Generalitat un polític encausat per rebel·lió".

Els de Francisco Marhuenda aprofiten l'ocasió per recordar als líders independentistes que "mai no van tenir en compte que l'estat de dret no podia permetre un atac que posés en perill la nostra legalitat democràtica". I l'Estat va actuar i continua actuant.

Per aquest rotatiu, a més, els independentistes pretenen "simular una presumpta normalitat i guanyar temps amb candidats que han estat a la primera línia d'aquest cop", però, això sí, acaben reconeixent que la decisió de Llarena també "s'ha realitzat en un termini breu per la complexitat del cas".

Una complexitat, bàsicament, perquè sentencien que totes aquestes persones "han comès delictes greus" i, afegeixen: "Més dels evidents".

Sembrar el caos

"L'independentisme busca sempre la via que impedeixi la tornada a la normalitat". Així subtitula El País el seu editorial, que sentencia en el títol que això és el "caos" perquè tant JxCat com ERC i la CUP són "partidaris d'extremar la tensió separatista per la via il·legal i unilateral".

Carregant contra el "triple poder" que plantegen JxCat i els republicans, i subratllant que un d'ells és "el republicà il·legal des de Brussel·les, que es dedicada a difondre missatges denigrants contra l'Espanya democràtica", el diari esmentat qualifica Turull de ser el candidat "més atziac dels imaginables" perquè, argumenten, "està investigat en el mateix procediment judicial per presumpta rebel·lió i sedició, cosa que el fa vulnerable a la inhabilitació i l'abocaria a un mandat efímer, només útil per a la provocació llevantina".

Segons el seu parer, el fet d'investir Turull president és una mostra més de "la propaganda antidemocràtica" que promou l'independentisme, però, avisen: "Això no seria el més greu". De fet, el pitjor per a ells és investir Turull per ser un "fanatista sectari", a més d'un "gris escolà del pujolisme més corrupte". Per tot això, consideren que qui el voti "tacarà la seva decisió amb aquestes sospites".

Amb els arguments a sobre de la taula, el diari afirma que "potser el que convé als secessionistes més talibans" és "instaurar el caos, la presidència efímera i inestable d'una Generalitat mancada de credibilitat".

Ombrívol horitzó penal

El Mundo té clar que Catalunya "continuarà privada de l'autogovern que li reconeixen la Constitució i l'Estatut" i insisteixen que "existeix la possibilitat que Turull ingressi en presó preventiva demà mateix". Ara bé. Sostenint que encara que Llarena demà no enviï a la presó els diputats sobiranistes, aquest rotatiu assegura que "la seva inhabilitació acabarà arribant més aviat que tard".

Però no només sobre Turull, sinó sobre tots els diputats citats demà per declarar davant del Suprem, sobre qui "hi ha un ombrívol horitzó penal, al marge de les maniobres victimistes que orquestri en resposta l'independentisme."

I és que, per El Mundo, "el que importa és que prevalgui la llei" i "més quan es dirimeix la unitat de la Nació i els drets polítics de tots els espanyols".

Moviments controlats

L'Abc, per la seva banda, destaca el "paper extraordinàriament rellevant" que va tenir Turull en la celebració del referèndum de l'1-O i es dedica a atribuir-li actuacions fosques repassant tota la seva trajectòria des de la seva arribada a la conselleria de la Presidència fins a la seva "defensa" d'Oriol Pujol.

A més, aquest diari explica que "si és empresonat demà mateix, els moviments de Turull estaran controlats pel jutge, que hauria d'autoritzar qualsevol permís per sortir de la presó i assistir al Parlament", mentre recorda que a Jordi Sànchez mai no li va donar cap tipus de permís per sortir de la presó.

De moment, el seu editorial no es pot llegir a la versió digital, però segons es veu a la portada, versa sobre aquesta qüestió. Una qüestió que, una vegada més, els quatre grans diaris espanyols van a una i denuncien les mateixes idees que ells mateixos jutgen, però sense ser jutges. La sentència de la premsa de Madrid està feta i patentada. Ara, serà la justícia la que tingui l'última paraula.