La premsa espanyola ha reaccionat a la sessió accidentada d'aquest matí al Congrés amb una gran hiperventilació, motivada pel nerviosisme que regna en els ressorts de poder espanyol per la fragilitat del govern de Pedro Sánchez, els intents d'enderroc, i la lluita acarnissada al si de la dreta. Els grans mitjans de Madrid dediquen les portades a esbrinar si al Congrés es van produir realment escopinades, i recorden que es va parlar també de fems i serradures. Tot plegat, depriment i de vergonya aliena.  

"Borrell denuncia que un diputat d'ERC li ha escopit després de l'expulsió de Gabriel Rufián", ha indicat La Razón, que incorpora una crònica amb el títol de Fems i serradures a Weimar. Imatge de desori i etapa final en contra del govern del PSOE, aprofitant la intervenció dura de Gabriel Rufián.

El diari Abc introdueix un matís, i és una defensa fèrria de la presidenta del Congrés espanyol, Ana Pastor, que ha expulsat Rufián i ha retirat de l'acta de la sessió tant l'expressió "feixistes" com la de "colpistes". Però el PP s'ha empipat llavors per la prohibició de la paraula "colpistes", que és un revés al seu argumentari contra l'independentisme, seguit a totes les tertúlies de Madrid. Les topades s'esqueixen per totes bandes.

El País ha enfocat també la tensió amb una defensa de la presidenta del Congrés, i amb un article pessimista titulat Envilir el Congrés, sobre la degradació del legislatiu espanyol, que inclou severs advertiments a Pedro Sánchez. 

"L'efecte col·lateral per a Pedro Sánchez és que no podrà seguir mirant sempre cap a un altre costat. Rufián, el mateix que ha carregat avui contra Borrell, és un aliat clau de la seva moció i del seu projecte de governabilitat, amb qui ell intenta formar un triangle clau per sumar majories", ha constatat amb visible malestar.

 A la tertúlia del programa Al rojo vivo de La Sexta han seguit per aquesta mateixa via, veient amb preocupació com el govern de Pedro Sánchez perilla cada cop més mentre el PP es fa l'amo en situacions de tensió. El periodista Enric Juliana ha afirmat que a ERC se li ha "anat de la mà" la tensió que volia provocar avui, i que ha esclatat en la cara de Pedro Sánchez. "ERC vol una legislatura que no arribi ni a la primavera? De veritat que Oriol Junqueras està d'acord en anar a eleccions?", ha preguntat. Xavier Sardà ha apuntat que tot es deu al fet que ERC necessitava gesticular, "perquè Carles Puigdemont és qui marca el discurs en l'independentisme".