La premsa espanyola d’aquest divendres reserva els espais principals de les seves portades i les editorials a la crítica a la política immigratòria de Pedro Sánchez -així ho fan El Mundo, La Razón i El País- i, en el cas de l’ABC, al rebuig argentí a l’avortament amb el titular ‘Argentina elige la vida’.

Amb tot, la situació a Catalunya no passa desapercebuda -excepte en el cas de l’esmentat ABC, que fa portada monogràfica- i es nota l’interès creixent pel que pugui passar d’avui en vuit, en l’aniversari dels atemptats del 17 d’agost a la Rambla de Barcelona i Cambrils.

En aquest sentit, l’inici de la campanya d’Òmnium Cultural dirigida als turistes, i la intenció de l’entitat d’aprofitar el 17-A per recordar “els servidors públics que s'hi van deixar la pell per la seguretat de la gent del país", en referència al conseller Forn, ara a presó, i al Major Trapero, relegat a tasques administratives, serveix a ‘El Mundo’ per assegurar que ‘Òmnium utilitzarà el 17-A para enaltecer a imputados del ‘procés’’, afegint que ‘El separatismo hará un homenaje a Trapero y al ex ‘conseller’ Forn en el acto por las víctimas’. Que es reconegui la tasca dels dos principals responsables de seguretat en aquell moment tràgic, artífexs de l’operació que va eliminar la cèl·lula terrorista a poques hores de l’atemptat sembla doncs inoportú.

Així també s’expressa ‘La Razón’, que considera que ‘Òmnium pide homenajear a Trapero y Forn el 17-A’, un titular a partir del qual es desenvolupa la idea que “el independentismo mantiene su objectivo de polititzar el aniversario del atentado”.

De fet, el 17-A té tots els punts per convertir-se en el dia informativament més dens del mes d’agost, i no només per la presència del rei, sinó també per les dissensions entre el sobiranisme sobre la manera com cal entomar aquesta visita reial. Aquesta situació l’aprofita El País per furgar en la ferida. “El plan de boicoteo a Felipe VI ahonda la división del independentismo’, és el seu titular, que converteix el desig d’Òmnium de primar el record de les víctimes i el paper dels responsables de seguretat per sobre dels visitants il·lustres que hi puguin fer acte de presència en una mostra d'un independentisme esquerdat. Introduint, això sí, la possibilitat de boicot real i reial.