Defensar la Constitució i la democràcia. Això és el que va fer ahir el Rei amb el seu discurs segons la premsa espanyola, un discurs en què ni tan sols no va lamentar —i encara menys va condemnar— la violència policial viscuda a Catalunya el passat 1 d'octubre, on hi va haver prop de 900 ferits. Però no ho va esmentar i els diaris de Madrid tampoc no ho han fet.

Precisament perquè ignoren la força que van utilitzar els agents diumenge —o no—, justifiquen que l'actuació del Govern ha donat lloc a aquesta situació pel "tan aclaparador intent d'apropiació de les institucions històriques a Catalunya", que no per la falta de diàleg o per l'enrocament del govern del PP, entre moltes altres coses.

Poc es parla a les editorials dels quatre diaris principals de l'Estat de l'aturada general que va treure a més d'un milió de persones als carrers de Catalunya, i encara menys tracten l'estat de setge permanent que ja porten setmanes vivint els catalans i molts dels seus representants polítics. Encara que, això sí, tots obren a la seva portada amb l'editorial (sobre el gran discurs).

I el que és més, també tots comparen l'efectivitat del discurs de Joan Carles I del 23-F, per parar el cop, amb el discurs que ahir va fer el seu fill per parar, el que ells també consideren, "el cop català".

Missió constitucional

L'Estat té clar que el seu modus operandi és el correcte a seguir i, per descomptat, ni tan sols no s'ha plantejat quina imatge s'ha pogut donar a nivell internacional. I els rotatius fidels a les seves actuacions, també. Segons La Razón, Felip VI va complir "la seva missió constitucional".

I no només això. Oblidant tots els anys que el Govern porta provant de negociar alguna cosa amb l'executiu espanyol, el diari citat assegura que "la porta, per tant, està oberta si volem avançar junts" i considera que "fora d'aquest àmbit de convivència no hi ha futur democràtic ni per a Espanya ni per a Catalunya".

Al seu parer, "més de la meitat dels catalans no està d'acord amb la secessió" i és per això, i perquè, "està en joc el futur del nostre país, una societat avançada, moderna i tolerant que conquereixo el seu futur amb esforç i il·lusió", que consideren que ara és el moment de l'"entesa".

La valentia del Rei

Per als de Francisco Marhuenda, el discurs del Rei va ser "un missatge històric davant del desafiament sobiranista", un discurs que defineixen com a "necessari i valent" perquè "la deslleialtat ha estat inadmissible i dolorós". I així ho destaquen a la seva portada, que conforma un conjunt d'elogis a les paraules de Felip VI.

Ara bé. La seva editorial acaba sent una espècie de súplica al Govern perquè faci marxa enrere perquè assegura que "encara estem a temps" que la societat catalana "no quedi fracturada" perquè, ara mateix, "la situació en tota Catalunya és d'una gravetat extrema". No per les càrregues policials, sinó per l'ocupació dels carrers.

Fermesa democràtica

El País, ja en la seva nova línia habitual, també justifica les paraules del monarca en "un missatge ferm i solemne" i celebra —i així ho especifica— el missatge del Rei perquè, lloa, "per fi arriba una cosa clara i positiu per part de l'Estat".

Fidels a la realitat, en la seva editorial assenyalen que les paraules de Felip VI van ser "molt dures", però molt dures amb Catalunya, no amb la violència policial, fet que ni tan sols no esmenten. Però, això sí, amb aquest discurs "compleix el seu mandat constitucional, de defensar la unitat d'Espanya, sense sobrepassar els límits que ell respecta acuradament".

De fet, que el Rei hagi sortit a fer un discurs que no sigui el de la Nit de Nadal "s'interpreta com un avís a l'extrema gravetat de la situació a Catalunya" perquè, subratllen, Joan Carles I només va sortir quatre vegades: per al 23-F, quan va tenir lloc l'atemptat d'Atocha, per a la mort d'Adolfo Suárez i quan va abdicar.

Discurs històric (en positiu)

ABC, de la seva banda, té clar que el guió dels esdeveniments no estava previst ni pel mateix Govern, però destaca que "qui convoca i organitza un referèndum separatista contra tota llei i tribunal, davant tot advertiment de processament i malgrat el repudi internacional, és perquè està disposat a arribar a nivells de confrontació en els quals es decidirà l'existència mateixa de l'Estat".

En un discurs "històric", el Rei ha agafat el relleu del seu pare, que va posar fi al cop d'Estat del 23-F amb les seves paraules (sempre segons el diari citat), perquè gràcies a "les justes paraules del Monarca marquen el camí que han de seguir els poders de l'Estat".

Aquest rotatiu sí que parla de l'aturada de país que ahir va viure Catalunya, però per carregar contra ell. "La vaga general a Catalunya emparada per les institucions autonòmiques va ser ahir un pas més en l'ocupació permanent per les forces separatistes de l'escenari públic català, aquell que hauria d'estar obert a l'exercici de les llibertats i drets de tots els catalans", ha deixat anar, sense tenir en compte en cap moment que van sortir un milió de persones als carrers catalans.

Cop intern d'intimidació

I el que és més. Per al diari citat, "la vaga d'ahir va ser un cop intern per intimidar els no nacionalistes i forçar que se sentin marginats". I és que, subratllen, "el tigre del separatisme d'extrema esquerra és desbocat i el seu objectiu és devorar la societat catalana", motiu pel qual queda totalment justificat que el Rei insinuï l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Un article que consideren que només serà funcional "si s'aplica a temps", és a dir, abans que l'Estat acabi perdent tot el control sobre Catalunya o, com ho diuen ells, "quan encara existeixi una estructura autonòmica susceptible de ser posada sota control de l'Estat perquè cessi en la deslleialtat constitucional".

Per tot això, citen Mariano Rajoy a aplicar ja el 155 perquè, segons el seu parer, "com més es demori el Govern a prendre decisions, els esdeveniments faran més difícil l'abordatge de la insurrecció de la Generalitat", que ha provocat "una crisi constitucional" que, assenyalen, "no pot resoldre's amb els poders ordinaris del govern [espanyol] ni del Poder Judicial". "Fan falta mesures extraordinàries l'execució de les quals requerirà l'exercici de la força de l'Estat", conclouen.

El 155, ja

Com la resta, El Mundo també exigeix l'Estat que apliqui ja l'article 155, mentre desitja que el discurs del Rei d'ahir "faci el mateix efecte" que el que va fer el seu pare el 23-F, dia del cop d'Estat fallit (sempre gràcies al discurs de Joan Carles I).

El diari citat cita a la ciutadania catalana a escoltar a Felip VI, que va donar un missatge "amb una claredat diamantina, amb una força molt allunyada de tot fred protocol", que va respondre, segons el rotatiu, "a l'altura del desafiament que tots afrontem".

Un discurs que, al seu parer, "va evitar subterfugis i fàcils apel·lacions al diàleg" i "va identificar aviat els culpables d'una deslleialtat inadmissible: uns dirigents autonòmics que ja no poden ser tinguts per demòcrates".

El més dur de l'escrit, però, ha estat quan han assegurat que "els qui avui capitanegen la sedició catalana no vesteixen d'uniforme —o no tots—, però han observat una disciplina militar per imposar el seu projecte autoritari a tota la societat".

I és justament per això que "aquesta urgència [d'aplicar el 155] es torna avui més imperiosa" per a, així, "acabar amb la impune rebel·lió de Puigdemont i els seus socis".