La suposada neutralitat del Rei no és més que un altre dels mantres de la transició que ens vam donar entre tots, que fa passar bou per bèstia grossa davant actituds clarament partidistes. És evident que el monarca espanyol és constitucionalista i alguna cosa ens fa pensar que a més a més, també deu ser monàrquic. Per tant, de neutral, res de res.

I vet aquí que en mig d’un posat fotogràfic des de Mallorca, Felip VI ha volgut fer de tuitaire i expressar la seva opinió sobre la situació política que viu l’estat espanyol, amb una investidura fallida i poques possibilitats que la situació es desbloquegi.

El que ha dit, per cert, no té gaire transcendència perquè no és més que una observació de pur sentit comú o potser més aviat el que en castellà en diuen una perogrullada: "El millor és trobar una solució abans d'anar a eleccions", però el fet és que un cop més, el Borbó ha emès una opinió política... i els diaris, ben cofois d’explicar-ho sense qüestionar-ho.

abc

Esclar, en una ocasió així, res millor que començar pel diari monàrquic per excel·lència, l’ABC, que reflecteix al titular el textual del monarca i ho remata amb un "El Rei va aprofitar la seva trobada amb els mitjans en el tradicional posat de la Família Reial a Marivent per apressar els polítics".

elmundo

larazon

elpais

Al seu torn, El Mundo repeteix el mateix titular afegint que "El monarca apressa els partits a buscar una sortida al bloqueig". Per la seva banda, La Razón insisteix que "El Rei apressa els partits a buscar una 'solució' per evitar tornar a les urnes", mentre que El País prefereix titular "El Rei insta a solucionar el bloqueig i evitar les eleccions".

lavanguardia

elperiodico

A aquest grup de diaris editats a Madrid  s’hi sumen La Vanguardia i El Periódico. Els primers asseguren que "El Rei insta els partits a evitar noves eleccions" i els segons, que "El Rei demana trobar una solució per no anar a eleccions".

Fet el repàs, és evident que cap d’ells sembla trobar cap problema en el fet que el rei s’hagi posicionat políticament, però també cal indicar que reflectir aquestes declaracions en portada l’únic que fan és dotar al rei d’una influència política que no hauria de tenir, atès el paper de neutralitat que li imposa la Constitució, ni tampoc es mereix. Al capdavall, ell també vetlla pels seus interessos i se li nota.ara

elpuntavui

Finalment, l’Ara porta en portada "L’atac de Texas serà investigat com a 'terrorisme intern'" i El Punt Avui, "El preu de l’habitatge porta a la pobresa un milió de catalans".