Aquest diumenge, 28 de juny, es commemora el desè aniversari de la sentència contra l’Estatut, per la qual el Tribunal Constitucional, a instàncies del Partit Popular, retallava fins a catorze articles del text, malgrat que havia estat aprovat per les institucions polítiques i referendat per la ciutadania.

Tal efemèride es recorda de manera molt desigual en la premsa de paper d’avui, on es viu un episodi més de les diferències de criteris periodístics entre els mitjans publicats a Barcelona i els que ens arriben de Madrid. El partit Catalunya-Espanya es juga cada dia, però hi ha jornades com la d’avui on les diferències són més clares que mai.

Així, crida l’atenció que als diaris editats a Catalunya, amb l’excepció de La Vanguardia, l’aniversari de la sentència és el tema principal de la portada, mentre que als diaris editats fora de Catalunya aquesta qüestió és, ras i curt, inexistent.

elmundo.750

Comencem el repàs per El Mundo, que ofereix una entrevista a l’exministre d’Hisenda Cristobal Montoro titulada amb una declaració seva: “Si s’hagués seguit pel meu camí, Espanya estaria entre les potències mundials”. Crida l’atenció la fotografia, amb un senyor amb gorra de visera i mascareta que només se’l reconeix perquè més avall posa que es tracta de Montoro.

elpais.750

El País prefereix tocar la vena sensible amb un reportatge titulat ‘L’adéu robat a la generació que va canviar Espanya’, relacionant el gruix de morts per coronavirus amb la generació que va protagonitzar l’anomenada ‘transició democràtica’.

abc.750

larazon.750

Pel que fa a l’ABC, l’aposta d’aquest diumenge és un recull de ‘110 propostes per rellançar Espanya’, mentre que a La Razón el tema principal està dedicat a ‘Els malalts crònics de Covid’. Sorprén, o no, que s’inclogui en portada una entrevista a Albert Batlle, impulsat com a esperança blanca del nou catalanisme ‘bien entendido’ amb el titular: “En la nostra proposta pot haver-hi independentistes, però no és una proposta per a la independència”.

lavanguardia.750

A Catalunya, La Vanguardia també passa per alt l’aniversari de la sentència de l’Estatut i dedica la seva portada a una entrevista el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, titulada així: “El pacte  PSOE-UP no està en qüestió, i Cs es mou”. La portada afegeix tres destacats més, però en cap d’ells es parla de Catalunya, encara que sí es fa en pàgines interiors.

elpunt girona.750

elperiodico.750

ara.750

Els diaris que sí recorden la sentència de l’Estat són El Punt Avui, amb ’10 anys després’; El Periódico, amb ‘Estatut, any X’; i l’Ara, amb ’10 anys de la sentència’ i el cèlebre ribot d’Alfonso Guerra passant per sobre de la paraula Estatut.

Comparats tots els diaris, sembla prou clar que reflecteixen realitats de dos països diferents.