La presa de possessió de Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat -el 132è, encara que a alguns no els agradi- va ser la notícia indiscutible d’aquest dilluns, però els diaris editats a Madrid van una mica més enllà per deixar clar que el que a ells els interessa no és que Catalunya torni a tenir Govern, sinó la possibilitat que els presos polítics siguin indultats en les properes setmanes o fins i tot dies.

La premsa espanyola de dretes té la seva pròpia agenda d’acord amb els seus interessos, i el que toca ara és vendre que el govern espanyol presidit per Pedro Sánchez se’ls trobarà de front si decideix indultar els condemnats pel procés.

larazon

Ara bé, n’hi ha que es creuen més enginyosos que els altres i en aquest sentit la brometa de la portada de ‘La Razón’ és de les que criden l’atenció pel seu mal gust i do de la inoportunitat. Per bé que el titular principal és ‘Debat al Suprem davant l’informe dels indults’ i el subtítol és totalment connotat: ‘Els magistrats que van dictar la sentència han celebrat ja diverses reunions i tornaran a asseure’s “tres o quatre vegades” aquests dies per buscar la unanimitat en el previsible rebuig’, el que destaca de tot plegat és el títol de la fotografia de portada, on es veu Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras seguint la presa de possessió d’Aragonès: “En el banc... de la Generalitat” -en castellà, 'en el banquillo', i no precisament on seuen els reserves-. A can Marhuenda els rebenta veure els presos polítics intentant fent vida normal, però encara més constatar que l’independentisme continua controlant els ressorts del poder a Catalunya. Ja es veu que no han paït el 52% de vot sobiranista del 14-F i l’únic recurs que els queda ara és la pixarada graciosa, pallassada de curta volada.

abc

Vist aquest diari, la resta són més del mateix però sense passar-se de to. L’‘ABC’ publica una fotografia de Pere Aragonès en èxtasi i la titula   ‘Un president pendent dels indults’, per afegir que ‘El govern espanyol veu la concessió amb “naturalitat”, a l’espera que el Suprem es pronunciï a finals de setmana’.

elmundo

elpais

Al seu torn, ‘El Mundo’ dona més marge i assenyala que ‘Sánchez espera a l’estiu per limitar l’efecte dels indults’ i finalment ‘El País’ li dona la volta a tot plegat avisant que ‘El PP amenaça al govern espanyol amb recórrer els indults del ‘procés’”. Val a dir que aquests dos diaris són els únics que no publiquen fotografia de Pere Aragonès a portada.

elperiodico

lavanguardia

eklpuntavui

ara

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, el protagonista és Aragonès, però amb diversos punts de vista: ‘Aragonès passa pàgina de l’etapa de Torra’ a ‘El Periódico’; ‘Aragonès assumeix la presidència amb el diàleg com a prioritat’ a ‘La Vanguardia’; “El repte és immens” a ‘El Punt Avui’ i ‘Aragonès obre una nova etapa amb un govern renovat’ a l’‘Ara’.