L'economista Santiago Niño Becerra s'ha mostrat colpit per la gran contracció que ha patit l'economia espanyola durant el 2020, la més greu des de la Guerra Civil. Però ha advertit que no és l'únic problema. I amb aquest motiu ha fet una pregunta al president espanyol, Pedro Sánchez.

"Terrible, però això ja és el passat. Com es gestiona això de cara al futur, arrossegant un deute total del 235% del PIB, un atur del 16%, una desocupació juvenil del 42%, una taxa de pobresa del 24%, unes carències històriques en infraestructures... Com?", ha indicat l'economista.

Becerra ha enllaçat una informació econòmica del diari El País, que assenyala que el 2020, l'economia espanyola ha caigut un 11%, "la caiguda més important registrada en 85 anys". "Caldria remuntar-se a l'inici de la Guerra Civil per trobar una patacada més gran", indica. 

En euros, la caiguda de la producció puja a uns 130.000 milions, gairebé l'equivalent al que costen les pensions en un any. Aquesta ha estat fins ara la factura econòmica del coronavirus, un peatge que segons el Fons Monetari Internacional i el Banc d'Espanya es trigara 3 anys a recobrar. "Espanya ha tornat a patir una recessió quan encara no han cicatritzat les ferides de la crisi financera anterior", afegeix. 

En els sis anys de crisi financera, entre 2008 i 2013, es van perdre 9,1 punts percentuals de PIB. I a la recessió del 1993 després dels Jocs Olímpics de Barcelona i l'Expo de Sevilla, un 1,1%. D'entre tots els estats de l'OCDE, Espanya ha estat amb el Regne Unit el que més ha patit les conseqüències econòmiques de la Covid.

Becerra s'ha preguntat també per les dades de l'atur. "Quants dels ERTO passaran a engruixir l'atur? Quantes persones que consten com ocupades estan a temps parcial i subocupades?", ha apuntat.