El diputat d'EH Bildu, Jon Iñarritu, s'ha mostrat sorprès per l'actuació d'un guàrdia civil que han enxampat robant mentre treballava, així com per la resposta del cos que ha procedit a sancionar-lo. En concret, es tracta d'un agent que treballa a l'aeroport de Loiu. 

Segons s'ha filtrat aquest divendres, les càmeres de videovigilància van enregistrar com l'agent s'apropiava dels bastons per a caminar d'un viatger, que se'ls havien interceptat en el control de vigilància perquè és un material que està prohibit que es pugi a l'avió i, per això, s'han de facturar. 

Davant aquests fets, la Guàrdia Civil l'ha castigat amb una suspensió de sis mesos de feina i sou, però que, finalment, s'ha vist reduït a dos dies, segons ha informat el diari Naiz acord a la versió del cosEn aquest aspecte, la sanció ha estat en l'àmbit intern del cos, ja que no existeix cap cas obert de procés judicial. Perquè això fos així, hi hauria d'haver una denúncia per robatori. Ara bé, aquesta circumstància no se sol produir perquè els objectes sostrets són de poc valor o bé els passatgers prefereixen abandonar-los i no facturar per no perdre el vol. 

EuropaPress - coche patrulla guardia civil alicante

Un cotxe patrulla de la Guàrdia Civil / Europress

La versió paral·lela

Ara bé, segons ha apuntat el mateix rotatiu, existeix una altra versió paral·lela que apuntaria que algunes tasques de control que tenen assignades des del 2017 la Guàrdia Civil les han assumit empreses de seguretat subcontractades. Entre aquestes funcions, es troben el detector de metalls o l'escàner dels equipatges o les càmeres instal·lades en aquesta infraestructura. En aquest context, l'altra versió seria que els treballadors de l'empresa de seguretat que s'haurien adonat que l'agent d'aquest cos militar havia robat els pals, cosa que hauria forçat a la Guàrdia Civil de donar una explicació i fer alguna acció per evitar que aquesta informació veiés la llum. 

És en aquest context, que Iñarritu s'ha mostrat sorprès amb tota la història i pel fet que només s'hagi sancionat a l'uniformat, en lloc d'expulsar-lo del cos. Amb dues breus preguntes ho ha dit tot: "Sancionen? No l'expulsen?". S'ha preguntat el diputat basc. 

En aquest aeroport, tres cossos diferents desenvolupen les tasques de vigilància i seguretat. Al detall, l'Ertzaintza s'encarrega dels espais públics; la Guàrdia Civil, dels sectors amb accés restringit; i la policia espanyola, del control de passaports i persones. A més, una empresa de seguretat privada són les que operen les càmeres de videovigilància. 

No és el primer cop que es registra un incident en aquest aeroport amb un integrant de la Guàrdia Civil. Anys enrere, també gràcies a les càmeres de seguretat, es va detectar que un agent parlava per  telèfon mentre al voltant d'una quinzena de maletes passaven per l'escàner sense que hi prestés atenció. 

 

Imatge Principal: El diputat Jon Iñarritu en una imatge d'arxiu