L'endemà de la signatura de l'acord preelectoral que podria col·locar Podemos i Izquierda Unida en el camí d'una llista conjunta, les respectives formacions ja han encetat els processos democràtics interns per obtenir la ratificació de les bases. A les 11.00 d'aquest dimarts, ha començat la consulta de la formació morada, amb la següent pregunta:

Estàs d'acord que Podemos concorri a aquesta segona volta de les eleccions que se celebrarà el 26-J en aliança electoral amb Izquierda Unida, Equo i altres forces que aposten per un canvi real en aquest moment històric i que repeteixin en els mateixos termes que el passat 20-D les confluències En Comú Podem a Catalunya, en Marea a Galícia i Compromís-Podem-#És el Moment a València?

No és menor que Podemos vulgui parlar de "segona volta" i no de repetició electoral, que no és estrictament el mateix. Fa unes setmanes el líder d'IU, Alberto Garzón, va indicar que la introducció d'un element nou respecte dels comicis del 20-D podria servir per reduir l'abstenció electoral, engrescant la ciutadania a acudir a votar. Sembla que la hipòtesi és compartida amb Podemos, qui dilluns al vespre parlava de "la il·lusió" i la construcció "d'un nou espai polític" que estigués per damunt de les sigles.

La idea subjacent podria ser la de presentar el pacte com a extraordinari, inclinant el vot d'esquerres cap a ells. Les segones voltes tendeixen a polaritzar l'electorat, en la majoria de sistemes polítics on s'apliquen, el qual podria ser l'efecte desitjat: Podemos o PP, a qui volen "fer fora" de Moncloa.

"Estem molt il·lusionats, creiem que l'acord ens permet guanyar les eleccions al PP i desallotjar-lo a ell i les seves polítiques", ha dit la coordinadora d'àrees de Podemos, Irene Montero, aquest matí al Congrés sobre l'entesa amb IU. A parer de la podemista, l'acord permetrà "guanyar el país per a la seva gent". En aquest escenari, la formació morada es presenta com a "aliats" del PSOE, fet que podria obrir la porta a decantar els votants socialistes, o de centre-esquerra indecisos, cap a Podemos, com va explicar El Nacional.

La votació finalitzarà demà dimecres 11 de maig, a les 23.59 hores. En la votació, habilitada al portal www.participa.podemos.info, podran participar tots els inscrits amb data anterior al 17 d'abril.