El precedent de Lluís Companys s'ha aparegut a Alemanya. La ràdio pública del país, la Deutschlandfunk, ha reconegut que l'extradició del president Carles Puigdemont "és delicada" pel precedent de l'extradició del president Lluís Companys el 1940. En un reportatge titulat El cas Puigdemont i el seu precedent històric, l'emissora ha posat context a la decisió que havia de prendre el Tribunal de Schleswig-Holstein, que té arrels en la turbulenta història alemanya.

"La detenció de Carles Puigdemont a Alemanya ha estat legalment pulcra, però diplomàticament és un procés delicat. I una mirada a la història mostra com hi ha un paral·lel ignominiós de l'època de la dictadura espanyola, que Alemanya es resisteix a recordar", ha assenyalat.

L'emissora recull el fet que a les portes de la presó de Neumünster ha aparegut un cartell recordant que Alemanya a l'època nazi va extradir el president Companys. "El cartell inclou una gran bomba històrica, i és que si s'extradís Puigdemont no serà el primer president català que seria extradit a Madrid per Alemanya arran de la seva defensa de la independència. El 1940, l'expresident autonòmic Lluís Companys va ser detingut per la Gestapo en el seu exili a França, a prop de Nantes, extradit a l'Espanya de Franco, torturat i executat després d'un judici sumari", ha afegit.

cartell neumünster

L'emissora ha fet un repàs a la figura històrica de Companys, de qui recorda que va proclamar l'Estat català, i ha afirmat que, més important que l'extradició, és que l'Alemanya nazi va crear "la condició prèvia" per a la intervenció militar de Franco a la Guerra Civil espanyola "amb una important operació secreta l'estiu del 1936". "El mes de juliol del 1936, Hermann Göring va ordenar construir un pont aeri entre el Marroc i Espanya amb la denominada Operació Feuerzauber, en el qual 14.000 legionaris estrangers i 500 tones de material de guerra van arribar a Espanya en 800 vols. Aquesta intervenció gairebé no apareix en la memòria històrica alemanya", apunta.