El congrés del Partit Popular Europeu ha aprovat aquest dimecres una moció que assegura que des de les eleccions del 21-D i l'aixecament del 155, "els secessionistes a Catalunya no han deixat de desafiar l'estat de dret, exacerbant les tensions entre la gent espanyola que viu a Catalunya i dividint la societat per aconseguir els seus objectius polítics".

Aquesta moció, però, no era la proposada inicialment pel PP espanyol, que era més "dura", segons han assegurat fonts coneixedores de les negociacions a l'ACN. La resolució s'ha aprovat per una àmplia majoria al congrés de l'EPP, però també hi ha hagut alguns posicionaments en contra i abstencions, segons s'ha pogut veure en el moment de la votació. Entre alguns dels partits que mostraven "neguit" pel text sobre Catalunya hi ha les formacions de caràcter més marcadament democristià i, especialment, els nòrdics. A més, la resolució inclou una nota a peu de pàgina que destaca que "res" del que condemna s'aplica al cas "únic" d'Irlanda del Nord, "on existeix un acord legalment vinculant" per a la possible celebració d'un referèndum d'autodeterminació. 

La resolució indica que "els secessionistes a Catalunya han intentat ignorar la constitució amb un procés en marxa per adoptar decisions que van en contra de les lleis establertes, en contra dels valors europeus i de l'estat de dret". D'aquesta forma, la resolució també assegura que Catalunya ha quedat immersa en una "seriosa crisi política i inestabilitat econòmica" per culpa del procés independentista.

El text assenyala que "els intents de secessió il·legals no seran reconeguts" i qualifa Espanya com una "democràcia establerta basada en l'estat de dret, i amb totes les garanties legals". El congrés del PPE assenyala amb la resolució que cal defensar la "integritat territorial" dels estats membres de la Unió Europea, i expressa el "desig" que el conflicte "sigui resolt pel bé de tots els ciutadans catalans". No obstant, la resolució no especifica com resoldre la crisi. 


.