El PP trenca el silenci sobre l'Operació Catalunya. El secretari general del Partit Popular de Catalunya, Santi Rodríguez, s'ha referit a l'anomenada operació parapolicial per reprimir l'independentisme com una "ficció per alimentar la teoria de la conspiració de l'Estat contra els independentistes". Després de la publicació de més àudios filtrats per l'excomissari del Cos Nacional de Policia, José Manuel Villarejo, i de mantenir el silenci, Rodríguez ho ha manifestat així en una entrevista al Cafè d'idees d'RTVE, en la qual ha aprofitat per defensar que "l'única conspiració ha estat d'un govern independentista contra la societat catalana". Així mateix, ha posat en dubte la seva existència: "No en tinc constància", s'ha limitat a dir. Quant als suposats artífexs de l'operació, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz va demanar la suspensió de la militància perquè està immers en un procés judicial i ho ha volgut diferenciar de la senadora Alícia Sánchez Camacho, que no es troba en cap procés judicial. Amb tot, no ha mencionat que sí que hi ha una condemna per l'operatiu antiindependentista: la del cap de la 'policia patriòtica', Eugenio Pino

El PPC qualifica l'Operació Catalunya de "ficció"

A mesura que es filtren més detalls de l'Operació Catalunya, comencem a fer-nos una idea de com es va conjurar la repressió del moviment independentista català per part de l'Estat a partir de 2012, amb el que en un principi es va fer dir 'Projecte Barna'. En l'entrevista, Santi Rodríguez s'ha desmarcat del silenci habitual i parlat sobre el tema, tot i que s'ha limitat a dir que la suspensió de Fernández Díaz "és la forma habitual de fer les coses al Partit Popular quan una persona està immersa en un procés judicial". Si bé ha reconegut que si es confirma l'Operació Catalunya "seria un fet greu", no ha mostrat la mateixa prudència a l'hora de qualificar-la de "ficció". En aquest sentit, ha demanat el "màxim respecte per la justícia" i ha assegurat que no hi ha cap mena de sentència més enllà d'"informacions interessades i un comissari que ha estat a la presó". En les declaracions, Rodríguez ha obviat la condemna de presó de l'ex DAO Eugenio Pino pel pendrive fals de la família Pujol, i que també forma part de l'Operació Catalunya.

Transcendeixen més detalls de l'Operació Catalunya

La diada de l'11 de setembre de 2012 va suposar un abans i un després per a l'independentisme, ja que aquell any es va celebrar la primera manifestació massiva als carrers de Barcelona per reclamar la independència del país sota el lema "Catalunya nou estat d'Europa". En aquesta hi va participar un milió de persones, segons la conselleria de l'Interior, una xifra que va fer encendre totes les alarmes a Madrid. En aquell moment, el govern espanyol estava presidit per Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz era el seu ministre de l'Interior. Va ser aquest qui, en veure l'èxit de la protesta independentista per la diada, l'endemà, el 12 de setembre de 2012 va decidir actuar i així ho va comunicar als seus col·laboradors, segons han publicat La Vanguardia i CrónicaLibre.com. Aquesta decisió de qui era ministre de l'Interior del govern espanyol es va acabar convertint en l'Operació Catalunya.