Dues hores i quart. Ha estat el temps que han necessitat el Partit Popular i Vox per a posar en marxa la taula de negociacions al Congrés dels Diputats. Però hi ha hagut un gran absent aquest dimarts a la tarda: Ciutadans. El partit d'Albert Rivera no vol asseure's amb l'extrema dreta. Els diagnòstics després de la trobada, però, han estat diametralment oposats. Només s'han posat d'acord que cal continuar treballant i en dir que tot va bé. Mentre els ultres continuen demanant protagonisme i quota, els populars demanen "generositat". En joc hi ha territoris com Madrid, Aragó, Múrcia i Castella i Lleó.

Aquest dimarts les dretes han establert les seves taules de negociació. Ho han fet per separat, com estava previst, sense cap gir inesperat de guió. Per una banda, al Congrés, els comitès negociadors del PP i Vox, encapçalats per Teodoro García Egea i Iván Espinosa de los Monteros. Per l’altra, a Aragó, els populars s’han reunit amb Ciutadans per parlar de la comunitat i l’Ajuntament de Saragossa.

Primer les coincidències entre el PP i Vox: calen governs que treballin per “garantir l’ordre constitucional, la unitat d’Espanya, la llibertat, la igualtat entre espanyols, la baixada d’impostos, l’impuls del creixement econòmic i la creació d’ocupació”. Després ja han vingut les discrepàncies.

El primer a sortir a valorar la reunió ha estat el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, que ha destacat de la trobada que han trobat un espai de diàleg amb el PP. Però tot seguit ha insistit en la mateixa posició que les hores prèvies: Ciutadans també s’ha d’asseure a la taula de diàleg. “Mantindrem l’esperança fins al final que Ciutadans s’acabi unint a aquest acord”, ha dit aquest cop en un to més rebaixat. “Confiem que es configuri aquest espai de diàleg. Les portes estan obertes”, ha insistit. Ha avisat que si no arriben a una entesa “seria un frau” als ciutadans. Per això ha reclamat que s’escoltin totes les veus.

Sobre els possibles acords, el dirigent del partit d’extrema dreta ha defensat que l’opció "desitjable" seria que totes tres formacions arribessin a un pacte conjunt, i que hi ha altres opcions, com que Ciutadans doni suport des de fora a una entesa entre el PP i Vox. En cap cas ha contemplat com a possibilitat la via andalusa, on Vox va donar suport des de fora de l’executiu. En la seva última executiva la formació de Santiago Abascal va situar com a condició entrar en els executius autonòmics i municipals. "Si se’ns exclou d’un acord, no podem participar d’aquest acord", ha dit Espinosa de los Monteros. Andalusia ja no els serveix.

Una posició molt diferent ha expressat el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que ha fet una defensa aferrissada dels pactes a l’andalusa, que continua sent la seva aposta. Ho ha descrit com “un gran èxit”. De fet, davant la seva exigència d’entrar en els executius, el dirigent popular els ha demanat “generositat” i “ser conscients del paper que els hi han atorgat els ciutadans”. També els ha retret la seva esmena a la totalitat als pressupostos d’aquella comunitat.

Però el dirigent del PP també ha ignorat l’exigència de Vox perquè Ciutadans s’assegui en una taula a tres. Ha rebatut que “l’objectiu és que ens posem d’acord per investir presidents i alcaldes i desenvolupar un programa concret”, sigui a través de la via que sigui. És per això que ha cridat a “centrar-nos en allò essencial” i “deixar a una banda els egos i els condicionants personals”.

La propera reunió entre els comitès negociadors del PP i Vox segurament tindrà lloc a finals d’aquesta mateixa setmana. La constitució dels ajuntaments ja té data fixada: el 15 de juny.