El responsable de Política Institucional del PNB, Koldo Mediavilla, creu que el PP de Pablo Casado i Vox busquen "l'odi al basc i al nacionalisme" amb les "mentides" que han difós sobre el decret del Govern de l'ús de l'eusquera i del castellà en les institucions locals, que han recorregut al TSJPV.

En un article penjat en el seu blog, recollit per Europa Press, Mediavilla ha recordat que al setembre es compliran quatre anys des que es van celebrar les últimes eleccions autonòmiques, però Euskadi s'ha vist, de nou, "embolicada en la voràgine prèvia a unes noves votacions". "Les principals formacions polítiques del país han posat en marxa les seves maquinàries per anar completant les seves tasques de contingència", ha apuntat.

El dirigent jeltzale "percep a la dreta espanyola, minvant" a Euskadi "afligida d'una ansietat extrema, el que li fa aïllar-se encara més en una posició socialment minoritària, una hiperventilació que està causant la deserció de molts dels seus quadres tradicionals en el conjunt del País Basc, malgrat els intents erms d'Alfonso Alonso per recuperar la moderació".

"El PP de Casado, representat a Euskadi per Amaya Fernández, Raquel González i Beatriz Fanjul, ha tornat a plantejar a l'exigua representació de Ciutadans a Euskadi formar part d'una coalició constitucionalista com Navarra Suma per a les pròximes eleccions basques", ha manifestat.

Així mateix, ha recordat que Fernández ha compartit, al costat de Vox, la decisió de recórrer davant dels tribunals el decret del Govern basc sobre l'ús de l'eusquera i castellà en les institucions locals "en funció de la realitat sociolingüística del municipi, garantint, en tot cas, el dret de la ciutadania a escollir l'idioma".

Mediavilla ha apuntat que els recursos, "uns titllant el decret d'anticonstitucional i altres de racista, han promocionat una ferotge campanya publicitària en xarxes socials propagant una irreal denúncia de discriminació lingüística, de segregació dels castellanoparlants, d'abús identitari i de vulneració de drets".

En aquest sentit, les ha qualificat de "mentides i falsedats repetides fins a la nàusea en la recerca del greuge, buscant l'odi al basc, al nacionalisme i a les institucions governades democràticament per aquest".

El representant del PNB creu que la secretària general del PP basc "pretén progressar per aquest mateix camí a cavall d'Abascal, i en aquest galop desbocat, conduirà a la seva formació cap a l'abisme de la marginalitat". "En aquesta deriva serem testimonis de moments insòlits i fins i tot surrealistes d'unionisme histriònic, hiperventilat per part d'una dreta en la qual no es veu representada ni la tradicional oligarquia de Neguri", ha manifestat.

Contra el PSE i Bildu

A més, ha afirmat que EH Bildu també "utilitzarà tot el que estigui al seu abast" i recorrerà a "ruixats" d'iniciatives perquè creu que, aquest any d'eleccions basques, és el moment d'"acabar amb l'hegemonia" dels jeltzales".

Sobre el PSE-EE, creu que l'intent d'"entronització" de la secretària general, Idoia Mendia, que es presentarà com a candidata a lehendakari "alterarà la tranquil·litat" de la relació amb el PNB, soci de govern, al buscar "la diferència" i el perfil propi.