Malgrat el mite històric que el castellà mai no ha estat llengua d'imposició, a diari se succeeixen exemples de tot el contrari. Just ahir el Partit Popular i el seu aliat d’extrema dreta, Vox, van impedir que la consellera de Cultura d’Astúries, Berta Piñán, utilitzés la llengua asturiana en l’exposició del seu programa de govern davant la Junta General -el parlament asturià- i van obligar-la a fer-ho en castellà.

Segons un vídeo difós per El Comercio, la consellera va iniciar la seva exposició en asturià però va ser ràpidament interrompuda per la diputada del Partit Popular María Gloria García, que va reclamar la suspensió de la sessió fins que no s’habilités un sistema de “traducció simultània” assegurant que no entenia la llengua que utilitzava la consellera.

Es dona la circumstància que aquesta mateixa diputada havia llegit poemes de la pròpia consellera en asturià en actes culturals, sense que aparentment, no adduís en aquelles ocasions no entendre la llengua.

Al seu torn, el portaveu de Vox, Ignacio Blanco, va exigir que es vetés la intervenció i, en to d’amenaça va assegurar que altrament ell utilitzaria l’anglès quan tingués la paraula.

Una interpretació restrictiva del reglament del parlament van fer possible el vet i la consellera es va veure obligada a fer la seva intervenció en castellà. Val a dir que la Junta General permet l’ús de l’asturià als diputats, però que no se li va permetre a la consellera en no tenir aquesta condició.

El govern asturià, del PSOE, va criticar la decisió del parlament de vetar l’ús de l’asturià.