El Partit Popular i Vox han imposat la seva majoria a les Corts valencianes i han decidit eliminar el premi Guillem Agulló —a proposta dels ultres— al·legant que el nom del reconeixement va ser una decisió "unilateral" de l'expresident del Parlament Valencià, Enric Morera. Des de l'any 2017, les Corts Valencianes el concedien a persones i entitats per reconèixer la seva tasca en la lluita contra la xenofòbia i els delictes d'odi. El guardó portava el nom del jove valencià antifeixista que va ser assassinat l'any 1983 per un grup d'extrema dreta i s'atorgava el 25 d'abril, coincidint amb la diada tradicional del valencianisme polític i del Parlament. L'oposició s'ha manifestat en contra d'aquesta decisió i ha expressat la seva "indignació" lamentant que la decisió coincideixi amb l'agressió grupal a un casal antifeixista de Castelló de la Plana, que ha deixat un jove de 32 anys ingressat a l'UCI. 

Lluita contra la xenofòbia

El portaveu de Vox, José María Llanos, ha justificat la seva decisió per la denominació del partit. Vox ha explicat que va presentar un escrit a la Mesa de Les Corts perquè el premi no estigués "condicionat" al nom de Guillem Agulló. Un discurs que ha rebut el suport del PP, que ha garantit que tornarà a donar suport a una declaració institucional similar si fos "genèrica" en memòria de totes les víctimes dels delictes d'odi. Llanos considera que el nom del premi va ser una decisió unilateral d'Enric Morera, i per tant ara caldria arribar a una "nova unilateralitat" per impulsar un guardó similar, però que no porti el nom d'una sola persona. Tanmateix, preguntat sobre si el PP i Vox tenen pensada cap nova denominació per continuar amb el premi, el polític ha reconegut que no han pres cap decisió. 

Per la seva banda, el PP en paraules del seu portaveu, Miguel Barrachina, ha afirmat que la declaració institucional del 2016 ha perdut "la seva vigència" i ha reiterat que va ser una decisió de Morera. Segons Barrachina, el reconeixement es podria denominar cada any amb el nom d'una víctima diferent. Per a això ha obert la porta a arribar a un acord amb la resta de grups, encara que no sap si serà "viable" amb Compromís.

Des de l'oposició, el síndic socialista, José Muñoz, ha expressat la seva "indignació" per l'eliminació del Premi, ja que ha recordat que la declaració de 2016 al·ludia específicament a Guillem Agulló. "Carlos Mazón permet que l'extrema dreta inoculi el seu virus en la Comunitat Valenciana", ha denunciat. Joan Baldoví també ha sortit al pas i ha acusat PP i Vox de "carregar-se" el premi quan en els últims anys s'ha lliurat "amb total normalitat". En aquest, sentit ha carregat durament contra el PP a qui acusa d'"agenollar-se a les exigències de Vox".