Centenars de persones es van aplegar aquest dissabte al barri de Benimaclet, a València, per celebrar una calçotada popular en homenatge a l'activista antifeixista Guillem Agulló, en l'any en què es compleixen 30 anys del seu assassinat. L'esdeveniment es va aturar bruscament pels volts de les 19 hores, perquè, segons han denunciat alguns dels assistents, un veí els va ruixar amb un líquid corrosiu que els ha provocat ferides i cremades. El Centre Social Terra, organitzador de la calçotada, ha publicat un comunicat a les xarxes socials per denunciar el que consideren un "acte d'odi" i ha demanat a les persones afectades que denunciïn els fets o es posin en contacte amb el centre per poder preparar una demanda col·lectiva. També s'ha disculpat per haver aturat de manera "brusca" l'acte, però ha explicat que ha estat una decisió fruit de "la impotència enfront d'accions violentes i carregades d'odi sense cap raó". 

La d'enguany era la vuitena edició de la Calçotada Popular Ovidi Montllor, que anava dedicada a la figura de Guillem Agulló, en un acte previ al que hi ha previst a Burjassot l'11 d'abril, data en què es commemorarà el 30 aniversari de la seva mort. El dinar se celebrava uns dies després que es revelés la infiltració d'un policia espanyol en els moviments socials d'aquest barri valencià, en el que suposava el primer cas al País Valencià després de dos talps descoberts a Barcelona. En aquest context, els membres del Centre Social Terra han denunciat que l'agressió d'aquest dissabte respon a motius polítics i ha estat un atac feixista. 

"Aquesta agressió, clarament política, reflecteix novament l'odi i la persecució que pateixen els moviments i les entitats barrials que aposten per defensar els nostres drets socials", ha denunciat un dels participants a través de Twitter, on ha compartit també imatges d'algunes de les ferides provocades pel líquid abrasiu. En les imatges es poden apreciar cremades lleus al cap, la cara o la mà d'alguns afectats. "Només tenim problemes quan fem actes amb contingut polític", ha denunciat en declaracions a À Punt, Pablo Torró, membre del Centre Social Terra, que també ha explicat que "hi ha col·lectius d'advocats que s'han posicionat per a portar una demanda col·lectiva". 

L'alcalde de València condemna "l'atac d'odi"

La denúncia a través de les xarxes socials ha tingut una gran repercussió, i grups com la CUP o la Intersindical Valenciana han donat suport als afectats. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha expressat la seva "rotunda condemna" cap a aquest "atac d'odi" i ha afirmat que a València "no tolerem cap tipus d'agressió perquè som una ciutat diversa i plural". Per la seva banda, el vicealcalde, Sergi Campillo, ha expressat el rebuig cap a "la intolerància" que suposa aquest acte i ha afirmat que "el feixisme no guanyarà".