El PPVox i Cs han confirmat aquest dimecres que portaran al Tribunal Constitucional la negativa del Congrés de revocar els acataments de la Constitució fets servir per alguns diputats, majoritàriament independentistes, durant la sessió constitutiva de la cambra baixa sorgida de les eleccions generals del passat 10 de novembre.

En aquella sessió, alguns diputats van posar afegitons als habituals "sí, juro" o "sí, prometo" amb què s'acata la Carta Magna, entre ells els de Vox, Unidas Podemos i els partits nacionalistes i sobiranistes.

Però van ser les fórmules utilitzades per ERCJxCat i la CUP, així com les empleades pels de Bildu, les que més van revoltar els representants del PP, Vox i Cs, que van recórrer davant de la Mesa del Congrés la decisió de Batet, de donar per vàlids tots els acataments.

L'òrgan de govern de la Cambra, amb majoria absoluta de PSOE i Unidas Podemos, havia rebutjat tots els recursos, per la qual cosa els tres partits van presentar sengles recursos de reconsideració que aquest dimecres s'han vist en la reunió de la Junta de Portaveus.

Però la "majoria" dels portaveus parlamentaris, segons ha explicat el secretari general del PSOE al Congrés, Rafael Simancas, han donat suport a l'actuació de la presidenta, "que es va atenir al reglament, als antecedents i a les decisions de la Junta Electoral Central (JEC)".

Sentida la Junta de Portaveus, l'assumpte ha tornat posteriorment a debatre's a la Mesa del Congrés, que prendrà una decisió definitiva sobre aquest assumpte la propera setmana sobre la base d'un escrit que realitzaran els serveis jurídics de la Cambra, segons han confirmat a Europa Press fonts parlamentàries.

Però aquest document no alterarà previsiblement la posició final que adopti l'òrgan rector del Congrés, vista la posició manifestada per la majoria dels grups en la Junta de Portaveus ja que PSOE i Unidas Podemos sumen majoria a la Mesa.

En tot cas, tant el PP com Vox i Cs ja avancen que quan finalment es rebutgin els seus recursos de reconsideració recorreran en empara al Tribunal Constitucional. De fet, des de Vox, la seva diputada Macarena Olona ha dit que ja tenen elaborat el seu recurs a què esperen que s'afegeixi el PP.

Aquesta polèmica dels acataments ja es va recórrer davant del TC en la passada legislatura, que amb prou feines va durar uns mesos, però l'alt tribunal encara ni ha admès a tràmit els recursos.