El Partit Popular guanyaria les properes eleccions generals a l'Estat espanyol, segons una enquesta del diari 'El Español'. El baròmetre situa Pablo Casado com a primera força amb el 26,4% dels vots i 116 diputats. Amb aquest resultat, els populars ampliarien el seu grup parlamentari en 27 escons. Pedro Sánchez ho tindria més difícil per tornar a ser president del govern espanyol. Segons l'enquesta, el PSOE obtindria el 24,7% dels suports i arribaria pels pèls al centenar de representants (101).

Per la seva banda, el partit d'ultradreta Vox es consolidaria com a tercera força i aglutinaria més vots, amb el 16,1% dels sufragis i 56 escons, quatre més que els obtinguts per Abascal el 10 de novembre de 2019. La suma entre PP i Vox passaria, d'aquesta forma, dels 141 actuals als 172 que pronostica el sondeig. Així i tot, no farien prou per arribar a la majoria absoluta ni amb el concurs de Ciutadans, que mantindria una minsa representació al Congrés dels Diputats amb 3 diputats i un 5% dels vots.

A l'espectre de l'esquerra, Unidas Podemos es mantindria per damunt del 10% (en concret, tindria un 10,3% dels vots), però això no impediria la seva caiguda fins als 26 escons. En canvi, Más País incrementaria la seva presència a la cambra baixa amb un 4,5% dels suports i un grup parlamentari format per 9 escons.

ERC seguiria líder, amb Junts retallant distàncies

L'enquesta que publica El Español també destaca que Esquerra Republicana continuaria com a primera força entre els partits independentistes al Congrés dels Diputats, tot i que perdria una mica de suport (3,1%) però conservaria els 13 diputats actuals. Qui retalla distàncies és Junts per Catalunya, que aconseguiria arribar a la desena d'escons i obtindria el 2,3% dels vots. Per la seva banda, la CUP es quedaria amb un diputat i un 0,8% dels suports. D'aquesta forma, l'independentisme català ampliaria la seva presència amb un total de 24 diputats dels 47 que s'escullen a Catalunya.

Pel que fa a la resta de partits, el PNB seguiria amb 6 diputats i un 1,4% dels vots, mentre que Bildu perdria un escó i passaria a tenir-ne 4 amb el 0,9% dels sufragis. El BNG seguiria tenint presència al Congrés amb un representant (0,6%) i la resta de formacions que mantindrien una acta a l'hemicicle serien Coalició Canària (0,4%), el Partit Regionalista de Cantàbria (0,4%), Navarra Suma (0,3%) i Terol Existeix (0,1%).

Malgrat no arribar a la majoria absoluta amb Vox i Ciutadans, el Partit Popular ho tindria molt de cara per aterrar a La Moncloa, atès que Navarra Suma és una coalició de la qual els populars formen part.

L'altra cara la representen el PSOE i Unidas Podemos, que passarien de tenir els 155 que tenen plegats en aquesta legislatura fins als 127 que reflecteix el sondeig. Si sumés tots els socis que van votar la investidura de Pedro Sánchez, amb aquesta enquesta, el president del govern espanyol obtindria amb aquesta aritmètica 144 vots favorables (que és la suma de PSOE, UP, Más País, PNB, BNG i Terol Existeix). ERC i Bildu, que es van abstenir, sumarien 17 vots.

 

Imatge principal: Pablo Casado, en la roda de premsa de balanç del curs polític 2020-2021. Europa Press.