Milers de persones seguidors de l'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro, que participaven aquest diumenge en una manifestació per reclamar una intervenció militar per enderrocar al president Luiz Inácio Lula da Silva, han superat el perímetre de seguretat del Congrés del Brasil i han ocupat la seu del poder legislatiu federal. El grup, que defensa la tesi colpista, ha superat una barrera policial i ha pujat la rampa que dona accés al sostre dels edificis de la Cambra dels Diputats i del Senat. Altres també han ocupat el Palau de Planalto (la seu de l'executiu) i la seu legislativa.

Els finestrals de la seu del poder Judicial han quedat trencats pels manifestants, que han ocupat els edificis dels tres poders al país. Els extremistes, en la seva majoria amb samarretes grogues i verdes i banderes del Brasil, també han atacat alguns vehicles de la Policia Legislativa, que brinda seguretat al Congrés. A més, han destruït barreres de protecció i armats amb pals s'han enfrontat als agents que han tractat de contenir, sense èxit, l'entrada dels manifestants.

Els simpatitzants de Bolsonaro s'han trobat aquest diumenge enfront de la Caserna General de l'Exèrcit, en el centre administratiu de Brasília, i han marxat fins a l'Esplanada dels Ministeris, on s'han produït els incidents. Els seguidors de l'expresident exigeixen la intervenció de les Forces Armades i la detenció de Lula.

Després de 3 hores, la policia ha aconseguit controlar la zona amb el llançament de gasos lacrimògens. El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha signat un decret perquè el govern federal assumeixi les competències de seguretat en el districte federal de Brasília. 

Acampats davant la Caserna General de l'Exèrcit

Lula da Silva, que va assumir la Presidència del Brasil el passat dia 1 de gener, es troba aquest cap de setmana de viatge a la ciutat d'Araraquara, a Sao Paulo. Des de l'endemà de les eleccions del passat 30 d'octubre en les quals Lula va derrotar Bolsonaro, centenars de bolsonaristes radicals estan acampats enfront de la Caserna General de l'Exèrcit, a Brasília. Els campaments dels seguidors de Bolsonaro més radicals, que s'han multiplicat en ciutats de tot el país, van començar a ser desmuntats aquest divendres a Belo Horizonte, capital de Mines Gerais, on ja es van produir alguns disturbis.

Aquest dissabte, el ministre de Justícia, Flávio Dino, va autoritzar l'actuació de la Força Nacional de Seguretat, un grup d'elit dels cossos de Policia de tot el país, que es mobilitza per a missions especials. "Volem que la llei prevalgui i no hi hagi crims. Estic a Brasília. Espero que no hi hagi actes violents i que la Policia no hagi d'actuar. La 'presa del poder' només pot succeir en 2026, després d'unes noves eleccions", així com l'actual govern va esperar entre 2018 i 2022. En un comunicat, Dino va manifestar que el Ministeri de Justícia va convocar una reunió d'emergència amb els organismes de seguretat per fer front a les manifestacions.

Reaccions a l'assalt de les institucions

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que ha reconegut que hi ha hagut una falta de seguretat, ha afirmat que els "vàndals feixistes" que han envaït les seus del Parlament, el Suprem i la Presidència seran "trobats" i "castigats". "La democràcia garanteix el dret a la lliure expressió, però també exigeix que les persones respectin les institucions. No hi ha precedent en la història del país del que han fet avui. Per això han de ser castigats", ha escrit al seu compte de Twitter. A més, ha assegurat que esbrinaran qui són els financers del que s'ha viscut avui a Brasília. 

El president del Congrés del Brasil, el senador Rodrigo Pacheco, també ha reaccionat immediatament a l'assalt de les institucions brasileres i ha demanat castigar "de manera urgent i amb el rigor de la llei els radicals bolsonaristes" que han envaït les seus del Parlament, la Presidència de la República i la Cort Suprema, a Brasília. "Repudio vehementment aquests actes antidemocràtics, que han de sentir el rigor de la llei amb urgència", ha afirmat Pachecho, en un missatge publicat en les seves xarxes socials. El senador ha informat que està en "contacte permanent" amb el governador del Districte Federal de Brasília, Ibaneis Rocha, qui ha assegurat que "està concentrant els esforços de tot l'aparell policial per controlar la situació".

Per la seva banda, el ministre de Justícia del Brasil, Flávio Dino, ha afirmat aquest diumenge que "no prevaldrà la voluntat dels bolsonaristes radicals" que han envaït les seus de l'Executiu, del Legislatiu i del Tribunal Suprem, en una manifestació colpista. Dino ha indicat a través de Twitter que "hi haurà reforços policials i que les forces que estan disponibles estan actuant". "Aquest intent absurd d'imposar la voluntat per la força no prevaldrà. El Govern del Districte Federal (de Brasília) afirma que hi haurà reforços. I les forces de les quals disposem estan actuant. Estic en la seu del Ministeri de Justícia", ha afirmat Dino.