El PP i Vox han canviat Sant Jordi per Saint George a un municipi mallorquí, amb una excusa ben matussera. Serà a Calvià, on a partir del 2024 se celebrarà el patró d'Anglaterra i el Dia del Llibre quedarà eclipsat per aquesta festa anglesa. El motiu? "Agrair la fidelitat del turisme anglès durant dels anys", segons ha justificat recentment l'ajuntament en una nota de premsa —que ha encès les xarxes socials—. A la imatge de l'anunci, el batlle Juan Antonio Amengual i el cònsol general britànic, Lloyd Milen.

Si localitats com Magaluf i Palmanova no en tenien prou amb el turisme de festa, ara passaran a celebrar oficialment una diada estrangera. En el text, el consistori ha reconegut que "es tracta d'una tradició pròpia d'Anglaterra" i que la festivitat "funcionarà com un element més de dinamització turística i amb caràcter desestacionalitzador". Tot, "en la línia de l'estratègia municipal 365 d'organitzar esdeveniments i accions en les diferents zones turístiques del municipi fora de la temporada alta". "Es pretén que la celebració sigui un element cohesionador que pugui ser gaudit per residents i visitants de totes les nacionalitats, així com ho és des de fa anys la celebració de Saint Patrick (el patró d'Irlanda) a Santa Ponça", afegeix la nota. 

Pel que fa al Dia del Llibre, l'ajuntament governat pel PP i Vox ha assegurat "es realitzaran accions relacionades amb ambdues commemoracions tals com la presència de llibres i escriptors britànics, així com altres activitats complementàries tals com estands amb productes anglesos i competicions esportives tradicionals de la Gran Bretanya". Qui no sàpiga anglès sembla que ho tindrà difícil per gaudir del 23 d'abril a Calvià.

Amengual va fer l'anunci a la fira turística de Londres World Travel Market, on el cònsol general britànic es va mostrar "agraït". De fet, Milen va indicar que possiblement podria fins i tot assistir a la celebració l'ambaixador britànic a l'estat espanyol, Hugh Elliot. En canvi, l'exbatlle de Calvià Alfonso Rodríguez ha criticat la polèmica decisió del consistori: "Una festa com Sant Jordi, amb la seva vocació de convivència i cultura del llibre, i arrelada ja a Calvià, hauria de ser una ocasió per mostrar-nos autèntics i fer de les nostres tradicions unes banderes de promoció turística, i no al revés".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!