El Partit Popular vol crear un Museu Nacional de la Història d'Espanya amb 3,5 milions d'euros destinats al programa de la Memòria Democràtica, programa per reparar el dany causat per la dictadura franquista.

La proposta que ha avançat l'ABC té una forta carrega ideològica, ja que pretén extreure quasi 4 milions de diners públics destinats al programa de Memòria Democràtica per dedicar-los a crear un museu en el Palau del Foment, actual seu del Ministeri d'Agricultura a la capital madrilenya. En l'esmena dels populars s'argumenta que només 4,7 milions dels 11,7 totals es destinen realment a exhumacions i que la resta (set milions) van dirigits a "xiringuitos", segons explica el rotatiu espanyol.

Adoctrinar, totalitarismes, interessos particulars...

El Partit Popular vol posar en marxa el museu traient els 3,5 milions d'euros d'aquests 7 milions que suposadament, segons el PP, són mal destinats. El PP critica que els 7 milions del pressupost es dedica a activitats com "retribucions d'alts càrrecs, retribucions per personal eventual, subvencions a associacions afins i publicacions sobre memòria històrica d'un dels bàndols".

Els populars volen crear el nou Museu Nacional, una empresa amb "vocació divulgativa" i que s'enfoqui des d'una òptica científica i no "amb el fi totalitarista de reescriure un període històric determinat", també asseguren que amb finalitats "adoctrinadores" i al servei "d'interessos particulars".

Franquisme

Després que la jutgessa argentina Maria Servini processés pels crims del franquisme a l'exministre de Rodolfo Martín Villa,  l'exalt càrrec franquista es prepara per recórrer davant la Cambra d'Apel·lació argentina l'ordre de processament, així com la fiança imposada.

"Estic tranquil", ha dit a l'ABC. Fonts properes a Martin Villa van assegurar al diari que presentaran un recurs contra la decisió de la magistrada, que arriba "diversos mesos després de la seva declaració judicial, el setembre del 2020". El diari també recull que la llei argentina exigeix que el processament es produeixi com a màxim deu dies després de la declaració de l'afectat i recorda que la Cambra d'Apel·lació ja li va donar la raó a Martin Villa el 2017, quan va rebutjar l'ordre de detenció i la fiança.

Martín Villa ja se'n va sortir 

La jutge ha decretat "el processament de Rodolfo Martín Villa amb presó preventiva, la qual no es farà efectiva, en virtut de l'exempció de presó disposada oportunament per l’Alçada". A més, ordena l'embargament sobre els béns de l'exministre fins a cobrir la suma de gairebé deu milions d'euros.

Martín Villa, però, ho recorrerà com ja va fer el 2017. Aleshores, la Cambra d'Apel·lació va revocar, per no fonamentada, l'ordre de detenció dictada per Servini i també va rebutjar, per desproporcionada, la fiança que li havia imposat per declarar en llibertat.

Imatge principal: Pablo Casado Europa Press