Gran triomf per la lluita per la memòria històrica. Aquest dissabte la jutgessa argentina, María Servini, ha processat l'exministre Rodolfo Martín Villa per crims en el franquisme

Segons ha avançat l'associació basca Martxoak 3 de memòria històrica, la jutgessa Servini ha dictat aquest dissabte la interlocutòria de processament per quatre homicidis durant la transició.

TUIT Martxoak 3

 

Twitter

També n'ha demanat l'empresonament preventiu, que no es farà efectiu "en virtut de l'exempt de presó" i un embargament dels seus béns per una xifra equivalent a gairebé deu milions d'euros, segons ElDiario.es que ha tingut accés a la interlocutòria.

Les matances de Vitòria i Pamplona

 Els assassinats del 3 de març de 1976 a Vitòria-Gasteiz i l'assassinat durant els successos de Sanfermines el 1978 són la base central del processament.

"Es tracta d'un gran triomf, i la societat navarresa ha estat la seva protagonista", ha celebrat l'associació Sanfermines78gogoan en una piulada, on també recorden que els assassinats han sigut una base important del processament de l'exalt càrrec franquista.

TUIT Sanfermines juicio Martin Villa

"Martín Villa va ocupar una posició preponderant en aquesta estructura organitzada de poder a través de la qual es van donar les ordres cap als qui van resultar els executors directes dels delictes", diu la interlocutòria segons ElDiario.es

Responsables d'almenys quatre assassinats

En el text de processament, la jutge considera a Martín Villa "prima facie autor penalment responsable del delicte d'homicidi agreujat, reiterat en almenys quatre oportunitats" mentre era ministre de l'Interior (1976-1979).

La interlocutòria fa referència a Pedro María Martínez Oci, Rotulat Barroso Chaparro i Francisco Aznar Clemente, assassinats per la policia durant la massacre del 3 de març de 1976 a Vitòria, quan els agents van disparar amb foc real contra treballadors en vaga que celebraven una assemblea. En aquells van morir un total de cinc persones i van ser ferides més de cent cinquanta.

L'altre cas del qual la jutge considera Martín Villa responsable és per l'assassinat de Germán Rodríguez Saíz durant els Sanfermines de 1978, el 8 de juliol de 1978. Després del desplegament d'una pancarta a favor de l'amnistia total, la Policia Armada va intervenir deixant més de 150 ferits i l'estudiant Rodríguez Saíz mort per un tret al front.