La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha alertat aquest dimecres que el següent pas del "nacionalisme separatista" és l'expansió cap a altres territoris com el País Valencià, les Illes Balears, Navarra o Galícia, un pas que ha dit que serà "diferent i greu". Durant la seva conferència al Forum Europa Tribuna Mediterrània, Isabel Bonig ha recordat les paraules de l'escriptor Mario Vargas Llosa on assenyala que "el gran desafiament al qual s'enfronta l'Espanya lliure i democràtica actual és el nacionalisme separatista" i l'ha definit com "el gran enemic dels nostres temps". La dirigent dels populars valencians ha advertit que el nacionalisme "sempre necessita d'acció permanent" i que buscarà "nous actors, nous territoris i una demanda de reforma constitucional perquè tingui cabuda el nacionalisme català o qualsevol altre".

Bonig ha dit però que el principal problema no és aquest nacionalisme "sinó el PSOE, en alguns d'aquests territoris debilitat políticament i amb alguns complexos per defensar aquest projecte d'unitat". Al respecte, ha defensat que en aquest context el País Valencià és "un territori fonamental per mantenir la cohesió, la vertebració i la unitat d'Espanya".

La dirigent ha demanat clarificar què és el que es demana quan es vol canviar el model territorial a l'estat federal, si això suposa reordenar competències o treure competències de l'estat i transferir-les a les comunitats. En aquesta línia, ha afegit que és perillós parlar de reforma constitucional "si no es té molt clar cap on anem, on son les línies vermelles i si tenim suports necessaris" perquè es pot acabar qüestionant la forma d'estat entre monarquia o república o "atacant el principi de sobirania nacional, perquè és la unitat la que garanteix la igualtat de drets de tots els espanyols".

Bonig ha dit que li agradaria que el PSOE donés suport als populars per abanderar "un nou concepte de patriotisme espanyol que per res sigui excloent, si no tornar a defensar un projecte comú de nació amb ciutadans lliures i iguals davant la llei i els drets".

La presidenta del PPCV ha iniciat el seu discurs remarcant que "si hi ha un territori on s'està sentint la crisi secessionista de Catalunya és a la Comunitat Valenciana" i ha finalitzat assenyalant que els populars no tenen complexes i sí "alguns partits polítics que veuen en el procés separatista de Catalunya el seu paradís".