A només sis dies per repetir la convocatòria electoral, i en l'últim dia en què es poden publicar enquestes abans del 26-J, continua la batalla per la presidència ed la Moncloa entre el PP Unidos Podemos. Ara bé. Com sempre, depèn de l'enquesta que s'agafi, el duel està més o menys renyit.

Si La Razón dóna als populars una forquilla d'entre 126 i 131 escons -entre tres i vuit més que el 20-D-, El Periódico els deixa amb entre 116 i 120 -un mínim de tres menys que en els darrers comicis-, tot i que segons aquest últim diari els de Mariano Rajoy es quedarien a només una dècima en intenció de vot de la nova coalició d'esquerres.

Les dues enquestes atorguen a la formació liderada per Pablo Iglesias entre 82 i 87 diputats el primer, i entre 83 i 87 el segon, mentre que donen al PSOE una forquilla d'entre 80 i 83 escons el primer mitjà, i d'entre 81 i 85 el segon.

Menys fortuna tindria Ciutadans, que perdria vots -un de cada deu aniria cap als populars i dos de cada deu votants continuen indecisos- i es quedaria amb un mínim de cinc diputats menys que al desembre, entre 33 i 35 segons el primer mitjà, o es mantindria amb 40-44 d'acord amb el segon. D'aquesta manera, ni el PP i C's sumarien una majoria absoluta, ni tampoc ho farien Unidos Podemos i el PSOE, fet que tornaria a dificultar una entesa a l'hora de pactar.

Si bé és cert les enquestes més optimistes donen al bloc d'esquerres una suma de 172 escons - a només quatre de la majoria absoluta-, també ho és que continuarien necessitant les abstencions d'algun partit com Esquerra o Convergència per poder investir un president i no abocar l'Estat a una tercera volta electoral.

A Catalunya, En Comú Podem continuaria liderant la cursa electoral i, segons l'última enquesta de El País, aconseguiria fins a 15 diputats -tres més que el 20-D-, mentre que segons El Periódico n'obtindria entre 12 i 14, ERC es quedaria amb 8 diputats segons el primer i amb entre 9 i 11 d'acord amb el segon, CDC i el PSC amb 7 i el PP i C's amb 5. 

L'important és participar

Si el 20-D es va registrar l'abstenció més alta de la història de la democràcia amb un 30,3%, aquest 26-J es pronostica un record encara més ampli.

Segons La Razón, un 35,4% dels electors no aniran a votar aquest diumenge, mentre que El Periódico és més optimista i igualaria la participació a la dels últims comicis i pronostica que un 73% de la ciutadania acudirà a les urnes. 

L'última abstenció més alta registrada va ser l'any 1979 amb un 32%.