El diputat nacional pel PP de Màlaga Mario Cortés preguntava aquest dijous al govern espanyol "a què es deu l'ús de cartells en català a la xarxa de Cercanías de Màlaga", tal com havia passat en el servei que connecta la localitat malaguenya de Fuengirola amb la capital. En aquest sentit, a través d'un comunicat, Cortés assenyalava el "transvasament de fons" cap a Rodalies "davant la gradual degeneració dels serveis ferroviaris de la província". Cortés es queixava aquest dijous després que a les pantalles d'informació dels trens es pogués llegir, en català, publicitat i els serveis que ofereix Rodalies de Catalunya.

L'error de llengua s'havia detectat a la línia Fuengirola C-1, que sortia d'aquesta localitat poc després de les sis del matí en direcció a Màlaga. Si bé és cert que la informació es donava en català, l'actualització de les parades era la correcta, segons explicava el diari SUR. L'error es devia a un problema tècnic relacionat amb els mòduls de publicitat de les pantalles que els tècnics de Renfe van solucionar quan el tren va arribar al seu destí. Segons la companyia, l'error es deu que el tren es va sotmetre a una revisió rutinària en un taller de Catalunya. Una vegada en funcionament a Màlaga es van carregar malament els mòduls de publicitat de les pantalles que anuncien als viatgers les estacions i que inclou la informació comercial durant el recorregut.

El PP, molt indignat

"A més d'emportar-se les inversions a Catalunya, el govern espanyol pretén riure's dels espanyols?", qüestionava el diputat Mario Cortés al mateix temps que informava que el grup popular ha registrat una pregunta escrita al Congrés per aclarir aquest fet. El diputat també demanava explicacions al ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, recordant-li que "també ha de donar compte de l'ús de peces utilitzades per reparar els trens de Màlaga, cada vegada més devaluats i que pateixen constants avaries, cancel·lacions i retards per falta d'inversió i manteniment, mentre l'Executiu rega amb 6.300 milions d'euros la xarxa ferroviària de Catalunya".

Casualitat?

Això és el que es preguntaven, de broma, alguns dels usuaris de les xarxes socials que han vist el vídeo amb l'error del tren. El comentari fa referència al fet que, precisament aquest dijous, va ser quan la llei d'amnistia superava el penúltim debat al Congrés abans d'anar cap al Senat. PSOE, ERC i Junts van segellar l'acord a la Comissió de Justícia de la cambra baixa, que es va reunir a les 11 del matí enmig d'un notable interès mediàtic. L'òrgan va aprovar la incorporació d'una esmena transaccional que, entre d'altres, estableix que quedin exclosos de l'aplicació de la llei els actes que puguin qualificar-se de terrorisme segons la directiva europea. Un gir que elimina del text les referències al Codi Penal espanyol per assegurar que l'amnistia inclou també els encausats del Tsunami Democràtic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!