El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, augura que la ciutadania de Catalunya no seguirà al president de la Generalitat, Quim Torra, si aquest impulsa una "insurrecció" com la que, segons la seva opinió, ja es va intentar el 2017. "Va fracassar llavors i ara fracassaria més", ha dit en una entrevista amb Efe.

"Tinc la sensació de que està intentant -Torra -, sigui com sigui, liderar una insurrecció, però el lideratge no és precisament una de les seves qualitats més rellevants. Tinc la sensació, també, de que la societat catalana no el seguirà", ha reflexionat.

Per al dirigent popular, la voluntat insurreccional que atribueix al president va quedar patent en el discurs que va fer aquesta setmana la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) cridant a obrir una nova etapa de "confrontació" i de "ruptura democràtica" amb l'Estat.

Unes paraules que, segons el seu parer, tindran escàs impacte en la ciutadania. "No tinc la sensació de que hi hagi ara mateix a la societat catalana, fins i tot al món independentista, ganes ni intenció de fer una espècie de 'primavera catalana' i provocar una revolució al carrer", ha continuat.

Malgrat les seves crítiques a Torra, Fernández ha evitat posicionar-se sobre si els populars creuen, igual que Ciutadans, que el Govern de Pedro Sánchez li hauria d'enviar el requeriment previ a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El líder dels populars catalans s'ha limitat a assenyalar que considera "raonable" que s'emplaci al Govern espanyol a "estar al cas" per si el president "va més enllà" de les paraules.

Coalició "constitucionalista" en cas d'eleccions

En relació amb el curs polític que comença, Fernández s'ha mostrat a favor d'un avançament electoral a Catalunya, però l'ha deslligat de la sentència del procés, ja que sosté que relacionar una decisió política amb un veredicte judicial indica "falta de respecte a la separació de poders".

"No crec que les eleccions s'hagin de celebrar com a resposta a una sentència. Les eleccions s'han de convocar perquè aquest Govern ha demostrat avui dia que no té capacitat per governar", ha exposat.

Si finalment es convoca als catalans a les urnes, el líder del PPC ha apostat per una coalició constitucionalista que uneixi a populars, Ciutadans i altres actors "constitucionalistes", a l'estil de "Navarra Suma".

Encara que els taronges ja van tancar la porta a aquesta idea fa unes quantes setmanes, Fernández ha insistit que, si no concorren junts, els "constitucionalistes" difícilment podran retenir la primera plaça que va obtenir Inés Arrimadas en les autonòmiques del 2017.