Sumar, soci del PSOE al govern espanyol, no ha dubtat ni un segon a disparar contra els socialistes per la presumpta trama de corrupció de Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos. Yolanda Díaz ha titllat aquest dijous el cas de “gravíssim”. La vicepresidenta segona del govern espanyol ha assenyalat que és “dolorós” veure com algú podria ser capaç de beneficiar-se econòmicament d’un drama com va ser la pandèmia del coronavirus. Ha adjectivat de “terribles” les informacions conegudes sobre aquest tema el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, que ha demanat que la Justícia ha “d’actuar i arribar fins al final”. Així, el soci de govern del PSOE demana que “tothom doni les explicacions que siguin necessàries”.

El PP, per la seva banda, pensa esprémer fins al màxim el suc del cas Koldo García. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, va donar per fet aquest dimecres que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, era coneixedor d’aquesta trama de presumpta corrupció. Així, va opinar que ara ja se sap per què el líder socialista va destituir José Luis Ábalos com a ministre l’any 2021. “Són les raons ocultes, mai confessades, que demostren que se sabia allò que passava dins” del govern espanyol. De la mateixa manera, Gamarra va demanar que Ábalos dimitís, i renunciés a la seva acta. L’exministre, però, preguntat pels periodistes als passadissos del Congrés sobre si hauria d’abandonar la institució, riu irònicament.

Aquest dijous, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha alineat amb Ayuso i ha retret que s'hagi "guardat silenci" sobre aquests “negocis tèrbols”. "El president espanyol, que va assenyalar casos arxivats en repetides ocasions i que van quedar en res, ara s'amaga i embarra davant una investigació oberta i gravíssima”, ha proclamat en referència al cas de presumpta corrupció sobre el germà d’Ayuso, també relacionat amb mascaretes.

Mentrestant, però, el PSOE es defensa. Han sigut molts els socialistes que aquest dijous han estat preguntats per aquesta qüestió. Santos Cerdán, número tres del PSOE, coneixia Koldo García, en tant que tots dos són de Navarra. Però preguntat pels periodistes del Congrés ha assegurat estar “sorprès” per la notícia. “Si haguéssim conegut res, ho hauríem dut a la justícia”, ha manifestat, tot insistint que el cas no té res a veure amb la destitució d’Ábalos; perquè els socialistes desconeixien qualsevol trama.

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, també ha estat preguntada per aquest tema, i ha assegurat que “no ho sabia ningú”. “El govern sempre ha demostrat que col·labora amb la justícia, cosa que significa esclarir-ho tot”, ha afegit. Així, ha titllat de “vergonya” que hi hagi persones que es puguin haver beneficiat durant la pandèmia amb “negocis” al voltant del coronavirus.

També el socialista català José Zaragoza, diputat al Congrés, ha assegurat que “no coneixia” Koldo García, i que qualsevol coneixement que té de la causa prové de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació. Ha estat preguntat per això també el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, que ha opinat que “enriquir-se amb aquelles necessitats és immoral i indecent”. “Cal que la justícia actuï, i que la justícia jutgi allò que la policia investiga”, ha asseverat quan se li ha preguntat si Ábalos hauria de dimitir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!