El Partit Popular continua farcint el relat subtil que en algun moment es produirà un brot de confrontació a Catalunya, que podria alterar la convivència civil. El portaveu de comunicació del PP, Pablo Casado, ha elevat el to aquest dilluns a la seu del carrer de Génova sobre l'avenç del full de ruta –tot i les suspensions del Tribunal Constitucional. Ha retret al president Carles Puigdemont "matonisme de porter de discoteca" per haver demanat als ciutadans que instin els alcaldes a posar urnes i ha afirmat que els independentistes "incendiaran el carrer" fins l'1 d'octubre. 

"Allò que vam veure ahir en algun moment és pretendre una provocació", ha dit el popular en una Diada sense aldarulls i després dels escorcolls de la Guàrdia Civil al diari El Vallenc, rebutjats pels veïns del poble, que van cantar cançons i van oferir clavells als agents. El dirigent popular ha garantit que no hi ha perill de reacció, perquè les forces de seguretat són "molt experimentades" i no cediran, però ha insinuat una possible "crispació", que desaconsella de moment una manifestació de l'unionisme al carrer. 

Dins d'aquest escenari, Casado no ha descartat que el president Mariano Rajoy pugui patir alguna mena d'escarni aquesta setmana, quan viatjarà a Catalunya per participar en unes jornades monogràfiques sobre el conflicte, que organitza el partit. "L'última vegada que hem vist com les gasten els de la CUP va ser a la manifestació contra els atemptats a la Rambla", ha respost a la pregunta d'El Nacional sobre si temien tensió en un viatge, del qual encara no s'ha concretat si serà divendres i dissabte, o sols un dia, segons fonts de la direcció. 

En aquest estat de coses, el portaveu del PP ha garantit que davant les "provocacions" i els actes d'aquells que no es mantinguin en la "legalitat", l'Estat sí que s'hi mantindrà i que els dirigents del PP en cap cas se sentiran "intimidats". Aquí el popular ha recordat que qui organitzi cap aldarull avui "s'haurà d'atenir a les conseqüències", tot i que ha afirmat que només esperava durant la Diada "molt d'atrezzo, molt dron i molta fotografia". En aquest sentit, el president Mariano Rajoy ha fet un tuit instant al "respecte, la llibertat i la convivència" durant la jornada.

Casado, però, ha elevat el to en diverses ocasions i ha comparat el Govern amb el règim de Veneçuela i el nazisme. "Veiem coaccions als alcaldes, fan xantatge als directors dels mitjans, insulten aquells que porten una bandera d'Espanya. No ho volem. Ni etiquetar braços, ni botigues, ni funcionaris. Volem la llibertat i la calma", ha insistit. Més tard, ha afegit que Puigdemont s'havia convertit en un governant "absolutista" i l'ha comparat amb l'excarcerat dirigent de Bildu, Arnaldo Otegi. "Volen esclafar el dissident. Ell [Otegi] ho feia amb mètodes encara més delictius", ha denunciat.

Sobre el paper dels consistoris i davant els dubtes sobre si l'alcaldessa Ada Colau posarà finalment les urnes, Casado ha reivindicat que no hi havia grisos, sinó que calia triar "en quin costat es volia estar", si al "costat del delicte", o de la "llibertat". Ha instat els alcaldes a "dignificar la vara de comandament" i ha considerat que Colau "acataria la llei", perquè s'hi va comprometre. Això sí, preguntat per aquest diari, ha reconegut que el paper de Barcelona és clau, atès que "té el cens i la concentració de població més gran de Catalunya".