El Partit Popular engegarà una ronda de contactes a tots els nivells per buscar aliances de cara a la investidura improbable d’Alberto Núñez Feijóo convocada pel 26 i 27 de setembre. I en l’equació hi entra Junts per Catalunya i, davant l’enuig del president del PP català, Alejandro Fernández, el PP ha justificat establir-hi relacions com un acte de “normalitat” i “institucionalitat” per “recuperar el fons i les formes de la política espanyola”. “No som una secta, som un partit polític”, ha contestat aquest dilluns el portaveu i vicesecretari popular, Borja Sémper, després de la reunió de la cúpula. El PP circumscriu els contactes amb Junts al Congrés dels Diputats, al seu grup parlamentari, malgrat que fonts del conservadors han matisat que les contactes “encara no han començat”.

“Escoltar no és cedir, no és vendre’t ni donar la raó”. Aquesta és la màxima amb la qual Feijóo vol entaular converses amb Junts per Catalunya, que han aixecat urticària en alguns sectors del PP. En aquest sentit, Sémper ha volgut posar diferències i límits entre la posició dels conservadors i la del PSOE, que està negociant una llei d’amnistia amb els independentistes catalans. “No és el mateix parlar amb un partit que anar a Waterloo; no és el mateix que impulsar una llei d’amnistia”, ha insistit el portaveu del PP, que ha assegurat que el seu partit no cedirà “ni un mil·límetre en la defensa de l’Espanya constitucional, de la concòrdia i de la igualtat de tots els espanyols”. Per rematar-ho ha rebutjat categòricament l’amnistia, el referèndum d’autodeterminació i qualsevol fórmula jurídica que permeti alleujar les penes als centenars de perseguits arran del procés independentista: “No té cabuda a la Constitució”. A més, ha recordat que el PSOE ja va rebutjar el 2021 una proposició de llei impulsada per grups independentistes.

Feijóo demanarà reunir-se amb Pedro Sánchez

En el marc de la ronda de contactes que Feijóo vol emprendre per seduir aliats, el líder del PP trucarà “en les pròximes hores” a Pedro Sánchez per demanar-li una reunió “al més alt nivell institucional”. “Feijóo vol saber la seva disponibilitat per avançar en estabilitat i reformes [...] Els dos grans partits tenim una responsabilitat suplementària que ha de tendir a buscar estabilitat i governabilitat”, ha afirmat Sémper, que també ha anunciat el líder del PP arrencarà una ronda d’entrevistes amb els presidents de les comunitats autònomes, inclòs Pere Aragonès. Tot i això, fonts del PP no han aclarit si consistirà en una trucada o en una reunió presencial.

Malgrat l’esforç que farà Feijóo, el PP sap que és un intent “extraordinàriament complicat”. “Perquè sigui complicat no deixarem d’intentar-ho”, ha explicat Sémper. Per aconseguir reunir vots, el líder del PP plantejarà als grups parlamentaris propostes en tres àmbits: iniciatives econòmiques, regeneració institucional i reformes urgents, com el finançament autonòmic.