La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, i el portaveu adjunt d'assumptes econòmics, Mario Garcés, han registrat aquest divendres al Congrés una proposició no de llei per resoldre el "bloqueig" del deute del govern espanyol amb les comunitats autònomes.

Concretament, els populars proposen que l'executiu obri "de manera immediata" una línia de crèdit no retribuïda perquè les comunitats puguin pagar els serveis públics. Un mecanisme que serviria, segons la proposta del PP, per actualitzar el pagament del sistema de finançament i també per liquidar l'IVA pendent.

A més, els populars han demanat al nou executiu de Sánchez que convoqui urgentment un Consell de Política Fiscal i Financera perquè, entre altres qüestions, es busqui una "solució definitiva" que impedeixi el "bloqueig" dels pagaments a les comunitats autònomes. 

El PP considera que el govern de Sánchez té una posició de "deslleialtat institucional" que no perjudica els presidents autonòmics que denuncien la situació sinó a tots els espanyols perquè incideix als serveis públics bàsics. "No poden quedar sense finançament qüestions bàsiques com l'educació, la sanitat i els serveis socials, els recursos dels quals depenen de les comunitats autònomes", defensen els populars.