El PP vol que el govern espanyol activi el mecanisme de la Llei de Seguretat Nacional que li permetria assumir el control dels Mossos d'Esquadra mitjançant un reial decret.

Així ho ha posat de manifest el grup popular al Senat, que aquest dilluns ha presentat una moció en la qual insta l'Executiu a dictar un decret "que declari que a Catalunya existeix una situació d'interès per la seguretat nacional i nomeni una autoritat funcional amb competències per dirigir i coordinar les actuacions que procedeixin en matèria de seguretat i ordre públic".

Segons ha explicat el portaveu popular al Senat, Ignacio Cosidó, amb l'empara de l'article 24 de la Llei de Seguretat Nacional, el govern espanyol no necessita l'autorització parlamentària per dur a terme aquesta mesura, com sí que passa amb l'article 155.

Cosidó ha justificat aquesta demanda mencionant els últims aldarulls que van enfrontar els Mossos i els CDR a Girona el 9 de desembre i la suposada passivitat de la policia catalana amb les actuacions dels CDR a les autopistes. "S'han sobrepassat ja totes les línies vermelles en el manteniment de la pau social", ha afegit.

El senador també ha comentat que s'ha produït un "trencament de la convivència" impulsada pel president de la Generalitat, Quim Torra, en haver defensat la via eslovena per aconseguir la independència.

Amb l'aplicació d'aquest reial decret, tant el conseller d'Interior, Miquel Buch, com el director general dels Mossos, Andreu Joan Martínez, perdrien el comandament sobre els Mossos d'Esquadra, que passaria a aquesta "autoritat funcional" recollida a la moció, que el ple del Senat debatrà en deu dies.