Rita Barberá viu les seves hores més baixes. Després de perdre l’alcaldia de València –malgrat guanyar les eleccions– i veure com tot el Partit Popular valencià està sota sospita per presumpte blanqueig de diners, ara l’exalcaldessa i encara senadora s’ha d’enfrontar al rebuig de part dels seus companys de partit en l'àmbit espanyol.

De fet, avui mateix Barberá ha evitat comparèixer –de grat o per força– a la reunió de senadors populars amb el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, principalment per evitar una fotografia indesitjada per a qui es vanta de tolerància zero amb la corrupció com una manera de picar l’ullet a Ciutadans amb vista a un cada cop més complicat pacte d’investidura –pendent en tot cas d’un eventual fracàs de Pedro Sánchez–.

La cosa, però, no ha acabat aquí. Diversos senadors ja opinen obertament que Barberá hauria de dimitir i deixar la seva acta de senadora com a única via per donar una imatge prou contundent contra la corrupció. En paral·lel però, el partit ha protegit Barberà adscrivint-la a la Diputació Permanent, de manera que fins i tot en cas de convocatòria d’eleccions tindria l’aforament garantit.

80 imputats a València

Aquest dimecres mateix, 19 persones més vinculades al PP valencià han estat imputades, amb la qual cosa aquest partit ja suma 80 imputats a València, un fet més que dificulta la continuïtat de Barberá com a senadora.

I tampoc no ha ajudat gens que també avui l'advocat José María Corbín, marit d'Asunción Barberá i cunyat de Rita Barberá, hagi volgut defensar la seva dona assegurant que l’apallissaria si s'assabentés que havia donat diners al PP, una frase prou desafortunada que no ha caigut gaire bé entre els seus companys senadors.

De fet, l’esclat del cas Imelsa en plenes negociacions per a la investidura ha fet prou mal a l’equip de Rajoy, incapaç de trampejar el degoteig d’imputacions amb una política de façana de lluita contra la corrupció que al mateix temps protegeix Barberá amb l’aforament.

En aquest sentit, diversos senadors ja veuen que només la marxa de Barberá podria ser un gest que demostrés el posicionament anticorrupció de Mariano Rajoy, per bé que el manteniment de l’aforament no deixa de ser un moviment que contradiu aquesta tolerància zero. Barberà ja és una pedra a la sabata de Mariano Rajoy.