El Partit Popular ha sol·licitat a la Mesa del Congrés que revisi "una per una" les fórmules d'acatament que han fet servir aquest dimarts els diputats independentistes en la sessió constitutiva de les Corts per aclarir si han expressat de forma "clara i inequívoca" la seva voluntat d'acatar la Constitució. Al seu entendre, la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, hauria d'haver evitat aquest "espectacle impropi" de la institució i "reconvenir els diputats" que han utilitzat expressions que "vicien de nul·litat" l'acatament.

El líder del PP, Pablo Casado, ja ha anunciat aquest migdia que la seva formació faria aquesta petició en considerar que han viscut una sessió parlamentària "vergonyosa" en la que s'ha "humiliat a la democràcia espanyola". "Aquesta Cambra no es mereix això i la història d'Espanya no mereix aquest escarni", ha emfatitzat en una roda de premsa al Congrés.

En el seu escrit, el PP, sosté que davant de la pregunta formulada per Batet a cada parlamentari sobre si juren o prometen acatar la Constitució, "nombrosos diputats electes, no han emès una resposta clara i inequívoca" de complir i respectar la Carta Magna, que, segons recalca, és un "requisit essencial" establert de manera reiterada per la jurisprudència constitucional.

Segons el PP, la fórmula de jurament o promesa va ser precedida o prosseguida per expressions "limitant la seva eficàcia i establint condicions de tal naturalesa" que, al seu judici, "vicien de nul·litat el referit acatament". El PP considera que aquests juraments o promeses, que "conculquen clarament l'obligatorietat legal de prestar acatament a la Constitució", van ser admesos de "manera insòlita" per la presidenta del Congrés.

Expressions dels presos polítics

Com a exemple d'aquestes expressions, el PP cita les utilitzades pel líder d'ERC, Oriol Junqueras: "des del compromís republicà i com a pres polític, i per imperatiu legal, si prometo". La petició dels populars també al·ludeix a l'empleada per Josep Rull, "com a pres polític, i amb lleialtat al mandat democràtic i amb el poble de Catalunya, ho prometo"; i les fórmules similars que van utilitzar Jordi Sànchez i Jordi Turull.

El PP considera que l'acatament no s'ha produït "de forma clara i inequívoca, sinó que, al contrari, amb tals fórmules el que s'ha pretès és limitar, condicionar o eludir el jurament o promesa d'acatar la Constitució", propiciant un "espectacle impropi de la institució que allotja la sobirania nacional del poble espanyol".