Un portaveu del Partit Popular, José Ramón García-Hernández, ha dit aquest divendres a la BBC que el missatge de les eleccions catalanes del 21-D és que ha arribat l’hora del diàleg i que els catalans volen que el procés es faci dins la llei. “Quan una societat està dividida no pots ser l'element de divisió, has de ser l'element d’unió. (...) Crec que obrirem una nova era de diàleg, un veritable diàleg”, resumeix la web del programa Newshour. García és secretari de relacions internacionals del PP i portaveu d'afers exteriors del PP al Congrés, on és diputat per Àvila.

García insisteix en qualificar de “gran pas endavant” que els principals partits independentistes no hagin insistit en la unilateralitat en la campanya. “Ningú ha dit que faran una nova declaració il·legal d’independència”, diu. Per al portaveu del PP, significa que accepten la legalitat vigent. També interpreta els resultats com el desig dels catalans que tot es debati dins el marc legal, i parla de “reobrir el diàleg” per a reformar la constitució.

Les declaracions de García no són tan contundents com el resum que en fa la BBC, encara que l’entrevista sí que ho és. El presentador no s’està de romanços i va al gra. “Vostès han patit una votació desastrosa, han quedat els últims. És un desastre, oi?”, li etziba un cop l’ha saludat. El popular respon àgil: “És la realitat, (...) ho has de saber encaixar. Si som els últims és perquè els catalans ho han volgut així”.

El periodista britànic el talla: “Llavors accepta que els catalans volen ser independents? També ho respecta, això?”, repregunta. La resposta de García és que “la independència no era el tema d’aquestes eleccions. Els votants han dit que volen que aquest procés es faci dins la llei. Això, per mi, és un gran pas endavant...”

“M’està dient que la independència no era un tema [aquestes eleccions]?”, el talla de nou l’entrevistador. “No”, diu García. “(...) El resultat d’aquestes eleccions no és només que hi haurà un nou president [de la Generalitat]: hi ha un munt d’altres coses de què hem de parlar”.

García Hernández té una interpretació molt seva del resultat del 21-D. “Tampoc hi ha un president amb una majoria absoluta. ERC ha dit al llarg de la campanya que no donaria suport a Puigdemont. Per mi, l’única cosa que importa és que s’ha obert la porta al diàleg. Encara que siguem l’últim partit del Parlament, estem molt oberts al diàleg”.

El periodista insisteix. “Aquests partits catalans demanen clarament la independència. Si tenen la majoria absoluta al Parlament, vol dir que el tema no és la independència?”, pregunta. García es defensa: “Li puc citar Joan Tardà, que és el líder d’ERC, dient que Catalunya no està preparada per la independència, que encara és massa d’hora, que aquesta qüestió s’ha de treballar en els propers 25 anys. No sóc jo que ho he dit, ho ha dit el seu líder [d’ERC]”.

Sobre l’alternativa a l’independentisme, García descarta que “Madrid ofereixi a Catalunya un gran acord de més autonomia”, com li demana el presentador. “Aquesta dialèctica no és real. (...) Espanya és un conjunt de 17 regions (...). Catalunya n’és una. Jo sóc de Castilla-León, que n’és una altra. Nosaltres posem per endavant, si això ajuda, la proposta de reobrir un nou diàleg sobre com reformar la nostra constitució. L’única cosa que posava en risc [la reforma constitucional] és la decisió del referèndum unilateral d’independència. Crec que ara hi ha una nova perspectiva perquè tots i tothom, (...) cadascun dels actors polítics, accepta actuar dins el marc legal”.