Fracàs absolut del PP Català que perd més de la meitat d’escons que tenia en el Parlament de Catalunya. Les segones eleccions autonòmiques de Xavier García Albiol com a cap de llista enfonsen els populars a Catalunya a un mínim històric, amb només 4 escons, i rebaixant-ne 7. El president dels populars catalans ha reconegut la derrota confessant amb un posat desencaixat: “Ha estat un molt mal resultat i no ens podem sentir orgullosos”.

L’aplicació de l’article 155 i la destitució fulminant del Govern de Catalunya escollit a les urnes l’any 2015, combinat amb la política de Mariano Rajoy, i amb la força creixent de Ciutadans, ha provocat la caiguda en picat dels populars. La cúpula del partit català i els militants que han viscut la jornada electoral en directe des de l’Hotel Eurostars Grand Marina de Barcelona han sortit amb cares llargues per fer el discurs que mai haguessin volgut fer.

Catalunya enfonsa el PP a les urnes

No hi ha hagut cap alegria al PP. Més càstig de l’esperat a les enquestes i Albiol segueix reduint els votants a marxes forçades. Segones eleccions que encapçala amb caiguda. "Hi ha dies que són bons i d'altres de dolents. Avui és dolent per al PP Català", ha explicat en un discurs en què no hi ha hagut temps de deixar veure un somriure.

Acompanyat pels números dos i tres per Barcelona, Andrea Levy i Santi Rodríguez, els que estaran amb Albiol al Parlament, com també de la ministra de Sanitat Dolors Montserrat, Albiol en nom del PP ha reconegut que els preocupa “no haver estat capaços de transmetre”. Unes sensacions molt decebedores en un dia per oblidar. Malgrat tot, Albiol no ha volgut decaure i ha tret la mínima esperança que té de cara al futur: "Cap ben alt i la major dignitat del món" per tornar a guanyar força a Catalunya.

Atacant els independentistes

Coneixent l’amenaça independentista després de les eleccions, amb una nova majoria, Albiol ha volgut avisar-los: "Aquestes eren eleccions autonòmiques i no hi havia en joc el constitucionalisme ni l'Estatut". Fora plebiscitàries i fora objectius comuns. El líder del PP Català ha buscat també amenaçar, assegurant que amb els resultats "Catalunya sortirà perdent".

Els independentistes, per a Albiol, han fet un pas enrere i creu que “tindran alegria per cinc minuts”. Un clar resultat que el condueix a afirmar que "han fracassat aquells que han apel·lat al vot útil".

I lluny de quedar-se sense paraules, Albiol ha recordat que el PP "som un partit que porta 30 anys a Catalunya per lluitar i defensar els drets dels catalans". I amb tot això ha reconduït el seu discurs a la força del partit, demostrant el 155, i afegint que "els catalans poden tenir l'absoluta confiança que tenen un Gobierno d'Espanya que lluitarà per la dignitat dels seus pobles". I per deixar la possible restitució del Govern destituït a l’aire, ha afegit que “estarem en l’oposició alguns mesos”. Incògnita final d'Albiol.

Xavier García Albiol PP Catalunya Eleccions 2017 Efe2

Caiguda de rècord

El resultat de 4 escons en les eleccions catalanes del 2017 suposen el pitjor resultat històric del Partit Popular a Catalunya. Des de la instauració de la democràcia aquests són els onzens comicis per als populars en clau catalana, i ara aconsegueixen un rècord històric, però en negatiu. Si el número tres de la llista, Santi Rodríguez, augurava en la primera compareixença que “seria una nit històrica” per l’alta participació, aquesta també ho serà pels mals resultats del PP.

Fins a dia d’avui les pitjors xifres en escons eren les del 1988, aleshores sota el nom d’Alianza Popular, en van aconseguir 6. Després va arribar l’ascens en els comicis que el van succeir, amb alguns alts i baixos, però fins arribar a un màxim l’any 2012 amb els 19 a les segones eleccions d’Alícia Sánchez Camacho. Amb l’arribada d’Albiol, primer hi va haver un descens de 8 escons, arribant als 11 del 2015, i finalment per acabar en la irrisòria xifra de 4 aquest 2017. Els mals resultats del PP Català els deixen també sense grup parlamentari propi.