La vicepresidenta segona del Congrés i diputada del PP Ana Pastor ha afirmat aquest dijous que la seva formació no té "res a dir" sobre la regularització de fons opacs per part de Joan Carles de Borbó, perquè aquesta qüestió entra dins de les "decisions individuals" del rei emèrit. En roda de premsa al Congrés, Pastor ha afirmat que "a cada institució de l'Estat li correspon una funció, i a nosaltres ens correspon una funció legislativa i per tant no hi ha res a opinar respecte al que fan altres institucions". En resposta a les preguntes sobre la qüestió, Pastor no ha citat el nom de l'exmonarca i ha utilitzat l'expressió "la persona a qui vostè s'ha referit".

Això, sí, ha expressat el "suport com sempre" del seu grup a Felip VI i a un model de monarquia parlamentària que "ha estat sempre i és una garantia de la unitat i de la fortalesa d'aquesta gran nació, que és Espanya".

En el comunicat difós aquest dimecres a la tarda, l’advocat Javier Sánchez-Junco informava que el rei emèrit Joan Carles li havia “donat instruccions perquè faci públic que, en el dia d’avui, ha procedit a presentar davant les autoritats tributàries competents una declaració sense requeriment previ de la que ha resultat un deute tributari, ja satisfet, per import de 678.393,72 euros incloent-hi interessos i recàrrecs”. El lletrat assegurava que “en qualsevol cas, el rei Joan Carles continua, com sempre ho ha estat, a disposició del Ministeri Fiscal per a qualsevol tràmit o actuació que consideri oportuns”.

L'import defraudat superaria els 120.000 euros en alguns exercicis, límit a partir del qual es considera delicte fiscal, castigat amb fins a cinc anys de presó. I la dada més important: l'ús d'aquestes targetes black hauria tingut lloc entre els anys 2016 i 2018, quan ja no era cap de l'Estat i, per tant, no estava protegit per la inviolabilitat constitucional.