El Partit Popular recorrerà canvis al reglament del Parlament, en cas que aquest sigui modificat per facilitar una investidura telemàtica del cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, segons ha anunciat aquest dilluns el coordinador general de la formació Fernando Martínez Maíllo. El portaveu de Génova ha estat especialment dur sobre les presumptes intencions dels partits independentistes i ha instat novament Ciutadans a prendre la iniciativa política, aprofitant els diputats presos i a Brussel·les, perquè la Generalitat no torni a mans d'ERC i PDeCAT.  

"És surrealista, com tot allò que han fet darrerament. És un absurd, una forma de riure's del conjunt dels ciutadans. Si no ve és perquè no vol, està simplement fugat", ha denunciat Maíllo sobre la possibilitat que Puigdemont fos investit a través d'una interpretació no ordinària de la llei de la cambra, sota la idea d'evitar que sigui detingut en creuar la frontera belga. El popular ha denunciat que investir-lo des de la distància seria "infringir" el reglament i ha informat que "estarien molt atents" per si es modificava, per recórrer "allà on calgui" i anul·lar que es "vulneri" la legalitat. 

Fonts de la direcció del PP recorden al respecte el precedent del Congrés durant l'any d'ingovernabilitat (2016). Aleshores es va presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional per aclarir si en període de funcions era possible modificar les lleis de la cambra. La petició encara no s'ha resolt, recorden les fonts, tot i que confien que el TC suspengui cautelarment tot acord relatiu a canvis del reglament. Insisteixen també que això seria mantenir-se al marge de la legalitat –tot i que no es plantegen de moment si afecta la duració del 155.

Així les coses, els populars apressen la formació d'Inés Arrimadas perquè prengui avantatge de la minoria independentista. "Hi ha possibilitats, sí que n'hi ha, no se sap si prendran la seva acta o no, altres estan fugats. Cal tenir iniciativa política, si no lideren aquest procés demostraran que hi ha al·lèrgia a governar", ha denunciat Maíllo. Tanmateix, aquest ha reconegut que Cs havia "començat a rectificar" arran d'una entrevista on Arrimadas demanava esperar a la constitució de la Mesa del Parlament el proper dia 17 de gener abans de moure fitxa. 

El fet és que al PP busquen passar pàgina de la qüestió catalana, a qui culpen en part de la davallada que algunes enquestes els auguren ara ja a la resta de l'Estat. La mirada està posada ara als comicis autonòmics i municipals del 2019, de manera que el proper dilluns 15 de gener se celebrarà una Junta Directiva Nacional del partit per analitzar la situació política i fixar un calendari d'activitats i actes. "El PP farà la seva pròpia agenda política", ha dit el coordinador general, qui només ha avançat que seran de "molta proximitat" amb els ciutadans.