Acte de coherència del Partit Popular a Andalusia. La formació conservadora ha aprovat una proposta al Parlament andalús en què insta el govern autonòmic a "reclamar" a l'executiu espanyol el "traspàs integral" de les competències en transport ferroviari de Rodalies durant la present legislatura. La iniciativa ha estat presentada pel partit d'esquerres Por Andalucía, actiu en la defensa dels interessos de la regió, i remarca que aquesta opció està contemplada a l'article 64 de l'Estatut d'Autonomia com a competència exclusiva de la comunitat autònoma. El text del reglament marca com a matèries de dependència regional la "xarxa viària d'Andalusia, integrada per ferrocarrils, carreteres i camins".

Curiosament, la proposta ha estat presentada per la formació d'esquerres Por Andalucía, a l'altre costat de l'espectre ideològic del PP. Els populars compten amb majoria absoluta a la cambra parlamentària andalusa, i per tant el seu vot és indispensable per poder aprovar iniciatives. El govern de la Junta està conformat exclusivament pel Partit Popular, i té com a president Juanma Moreno, de manera que la petició de reclamar al govern de coalició del PSOE i Sumar el traspàs del tren es fa a si mateixa i no compta amb cap oposició interna. Al Parlament andalús, els populars també han donat suport a qüestions relacionades amb la sanitat —concretament, l'atenció primària i la salut mental—, així com amb relació a les competències sobre ocupació laboral.

A Catalunya, el PP s'hi oposa

Ara bé, mentre a Andalusia la formació d'Alberto Núñez Feijóo aposta per cedir les competències de Rodalies a l'administració autonòmica, a Catalunya fa tot el contrari. Durant les negociacions per formar govern a Espanya, el PSOE i ERC van tancar un acord per al traspàs integral de Rodalies, una demanda històrica que es resoldria ara amb la cessió del finançament, les vies i els trens. La mesura, llargament reclamada per les formacions independentistes, va ser durament criticada ben aviat per l'entorn del PP a Catalunya.

El líder dels conservadors catalans, Alejandro Fernández, va posar en dubte la urgència de fer efectiu aquest traspàs i qüestionava si Rodalies funcionaria millor gestionada per la Generalitat. El dirigent popular plantejava fa uns mesos que podria arribar a donar suport a aquesta mesura si estigués convençut de l'optimització del servei. Ara bé, afirmava dubtar molt "que els qui no saben ni organitzar unes oposicions d'interins siguin la solució de res", va disparar en relació amb els problemes dels exàmens d'oposicions fallits.