Gairebé 40.000 persones estan cridades a fer oposicions aquest dissabte, en el que promet ser una autèntica macrojornada d'exàmens a Catalunya. La major part dels aspirants --concretament 36.304-- es presenten a les proves extraordinàries convocades pel Departament d'Educació, amb l'objectiu d'entrar a les plantilles estables de docents. La resta --3.648 persones-- estan convocats a la repetició de les oposicions fallides del 29 d'abril. Totes dues convocatòries formen part del procés d'estabilització per reduir la temporalitat del 35% al 8% abans de finals del 2024. Mai la Generalitat havia fet coincidir més de 73 processos selectius com en aquesta convocatòria.

Precisament pel que fa al procés que impulsa Educació, es tracta de les oposicions més grans de la història del Departament. En total, les persones examinades seran aspirants a uns exàmens on hi haurà 14.238 places en joc que ara mateix estan ocupades per personal interí. La defensa oral dels projectes dels professors s'allargarà al llarg de l'estiu. A la tardor, serà quan es farà la valoració dels mèrits. El procés no podrà concloure fins que es completi la fase de pràctiques, que només es podrà fer a partir del setembre del 2024. Així doncs, els professors que es presentin a les proves de concurs oposició d'aquest dissabte no podran ser nomenats funcionaris de carrera fins al desembre del 2024.

El Govern assegura que "tot anirà bé"

D'altra banda, aquest dissabte també tindrà lloc la repetició de les oposicions fallides del 29 d'abril, en aquella ocasió subcontractades a l'empresa Cegos. Després dels greus incidents que van obligar a suspendre les proves, el Govern ha pres mesures per garantir el procés del concurs opositor. Per accedir a les aules, els aspirants hauran de presentar el DNI o passaport i no podran entrar acompanyats. Els mòbils i altres dispositius electrònics s'hauran de guardar en una bossa abans d'accedir a l'aula. Precisament, la presència de dispositius mòbils a les taules va ser una de les queixes més repetides dels aspirants a finals d'abril. Els opositors podran sortir al lavabo de forma controlada, acompanyats i sota supervisió. La correcció dels exàmens-test la farà el personal de la Direcció General de la Funció Pública sota supervisió dels membres dels tribunals, i la secretària afirma que s'ha reforçat el programa de correcció. Es preveu que el procés selectiu acabi a finals de 2023.

Aquesta setmana, la Generalitat ha informat que destinarà 900.000 euros i mobilitzarà 1.343 treballadors per a la repetició d'aquestes proves. Funció Pública assegura que hi ha hagut un "esforç important" per preparar aquesta nova convocatòria i fan una crida a la tranquil·litat: "Que els aspirants estiguin tranquils, que tot anirà bé", va afirmar la secretaria d'Administració i Funció Pública, Alícia Corral, aquest dimecres en roda de premsa. Segons Corral, les proves es desenvoluparan "amb total seguretat". 

La coincidència dels processos d'Educació i l'administratiu el mateix dia no era buscada per part de l'administració, que va escollir aquest cap de setmana per fer la repetició per donar temps als aspirants i, alhora, no perjudicar les vacances. Les proves que s'han de repetir s'han dividit en dos caps de setmana. Aquest 1 de juliol es faran les d'agents rurals, execució penal i laborals transversals a edificis com Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona, la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Girona, l'Escola Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona i la Facultat de Dret de la Universitat de Lleida. El dissabte següent, 8 de juliol, es completarà la prova amb 9.886 aspirants i 1.344 places en joc per als cossos de tècnics generals, juristes, economistes, administratius, psicòlegs, enginyers i veterinaris