El Partit Popular ha rebut amb suspicàcia l’acord anunciat aquest dimarts al matí entre el PSOE i Sumar per reeditar un pacte de govern a La Moncloa. Els populars reclamen a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que posi data a la investidura de Pedro Sánchez. “Quedem a l’espera que la presidenta del Congrés rebi autorització de Pedro Sánchez per convocar un ple d’investidura ara que ja han transcorregut tres setmanes des que Sánchez va rebre en segon lloc l’encàrrec del rei d’aconseguir una majoria parlamentària”, han afirmat fonts del PP.

El PP continua amb la mosca al nas per l’actitud i la doble vara de mesurar d’Armengol, i s’ha queixat que a Sánchez “no se li ha determinat” la data de la investidura 21 dies després de l'encàrrec, mentre que a Alberto Núñez Feijóo “se li va fixar en temps real”. A la vegada, segons denuncien fonts del PP, el govern en funcions “porta més de cinc mesos sense control legislatiu”, la qual cosa “evidencia el deteriorament del sistema parlamentari espanyol”.

En la llista de greuges que denuncia el PP, també recorden que el president espanyol en funcions no va intervenir en la sessió d’investidura i retreuen al candidat a la investidura que “vetés la presència dels seus ministres al Senat”, en el marc de la Comissió General de les Comunitats Autònomes. Segons el seu punt de vista, “la democràcia espanyola comença a evidenciar marge de millora”. En paral·lel, el líder del PP intervé aquest migdia des de Ciudad Real.

El pacte PSOE-Sumar per repetir coalició

PSOE i Sumar han acordat reeditar un govern de coalició espanyol després de posar-se d’acord en una de les mesures que la vicepresidenta Yolanda Díaz reivindicava com a més fonamental: reduir la jornada laboral sense reducció salarial. Ara bé, hi ha alguns desajustos en els comunicats que cadascuna de les dues formacions ha enviat aquest dimarts a primera hora. El més important: Sumar hi inclou una reforma del finançament territorial que el PSOE no menciona en cap moment. I els socialistes tampoc no inclouen en el seu text que s'ha arribat a l'acord de derogar la llei mordassa, un compromís ja assolit amb Podemos en la darrera legislatura.

Paral·lelament, les dues formacions també han pactat una reforma fiscal, augmentar el parc d’habitatge públic fins al 20%, assolir la "plena ocupació", reforçar el sistema públic de salut, revisar els objectius per evitar el canvi climàtic i universalitzar l'educació dels 0 als 3 anys. PSOE i Sumar han pactat, concretament, que la jornada laboral es redueixi fins a les 37,5 hores setmanals. Està previst que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, compareguin a dos quarts d'una d'aquest migdia al museu Reina Sofía de Madrid per explicar els detalls d'aquest pacte.