PSOE i Sumar han acordat reeditar un govern de coalició espanyol després de posar-se d’acord en una de les mesures que la vicepresidenta Yolanda Díaz reivindicava com a més fonamental: reduir la jornada laboral sense reducció salarial. Les dues formacions també han pactat una reforma del finançament autonòmic, augmentar el parc d’habitatge públic fins al 20%, assolir la "plena ocupació", reforçar el sistema públic de salut, revisar els objectius per evitar el canvi climàtic i universalitzar l'educació dels 0 als 3 anys. PSOE i Sumar han pactat, concretament, que la jornada laboral es redueixi fins a les 37,5 hores setmanals.

A primera hora, hi havia alguns desajustos en els comunicats que cadascuna de les dues formacions ha enviat. El més important: Sumar hi incloïa una reforma del finançament territorial que el PSOE no mencionava en cap moment. I els socialistes tampoc no incloïen en el seu text que s'havia arribat a l'acord de derogar la llei mordassa, un compromís ja assolit amb Podemos en la darrera legislatura. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, sí que ha confirmat més tard aquesta reforma del finançament autonòmic a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. Està previst que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, compareguin a dos quarts d'una d'aquest migdia al museu Reina Sofía de Madrid per explicar els detalls d'aquest pacte.

Aquest dilluns, Sumar ja enviava les primeres dosis d’optimisme. El portaveu Ernest Urtasun obria la porta a comunicar aquest pacte abans que acabés el mes d’octubre, i així ha estat. Ha assenyalat que les negociacions entre els equips de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz avançaven en una bona direcció, però insistia llavors en la necessitat de reduir la jornada laboral, una de les mesures estrella de Sumar durant la campanya electoral. Ha estat el desllorigador. Des de Sumar ja assenyalaven que desbloquejar aquest punt era fonamental per facilitar l’acord en altres aspectes.

De fet, aquest mateix dilluns, en una operació presumptament coordinada, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, obria la porta també a debatre la qüestió de la reducció d’hores a treballar. "L'aproximació ha de ser iniciar un diàleg amb els agents socials, i dins de la negociació col·lectiva abordar l'horari de treball", ha indicat la també ministra d'Economia en una entrevista amb TVE. La vicepresidenta primera de l’executiu presidit per Pedro Sánchez puntualitzava que la reducció de la jornada laboral és un "debat" que s'ha de fer "els anys vinents" tenint en compte que la prioritat ha de ser aconseguir la "plena ocupació" a l’Estat. La ministra responia d’aquesta manera a Yolanda Díaz, que aquest cap de setmana va situar aquest assumpte com a imprescindible en la negociació amb el PSOE per repetir l'executiu de coalició.

El repartiment de ministeris, per a més endavant

Aquest dilluns, quan Urtasun feia referències sobre les proximitats d’un acord entre Sumar i PSOE, es negava a especular sobre un futur repartiment de ministeris, en cas que la investidura de Pedro Sánchez acabi sent exitosa. De la mateixa manera, el portaveu del partit de Yolanda Díaz evitava per enèsima vegada parlar de noms que podrien estar al capdavant d’aquests ministeris. Cal recordar que l’exalcaldessa barcelonina Ada Colau sona des de fa temps en totes les travesses per convertir-se en ministra d’Habitatge.

 

El PP acusa el PSOE d'haver-se plegat a les exigències de Sumar

El PP ja ha valorat negativament l'acord entre el PSOE i Sumar. Amb múltiples dosis d'ironia, fonts dels populars han aplaudit "la capacitat negociadora de Yolanda Díaz", ja que, a parer seu, Pedro Sánchez s'ha acabat plegant a les seves exigències. "Ja estem recuperats de la sorpresa que ha suposat aquest acord", assenyalen, a més d'urgir la presidenta del Congrés, Francina Armengol, a convocar un Ple d'investidura que sotmeti Pedro Sánchez a la confiança de la cambra.

Podemos rondina i veu l’acord insuficient

Apartat de les negociacions, i en la seva lluita per mantenir viu el partit, Podemos ha bramat que el contingut d’aquestes negociacions entre el PSOE i Sumar és “insuficient”. El portaveu de la formació morada Pablo Fernández ha demanat en les darreres hores que els equips de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz treballin per un acord més “ambiciós”. Cal recordar que Podemos va insistir fa setmanes tenir la seva pròpia quota de ministeris en un pacte que reediti un executiu de coalició, i va arribar a amenaçar llançar pels aires la investidura de Sánchez si no s’acorda col·locar cap ministre morat. El partit liderat per Ione Belarra pretén mantenir en vida Irene Montero perpetuant-la al Ministeri d’Igualtat, i advoca per congelar el preu del lloguer, augmentar el salari mínim als 1.500 euros, renovar el Consell General del Poder Judicial i derogar la llei mordassa.